zaterdag, augustus 21, 2010

Marmerkreeften teisteren Madagaskar

ANTANANARIVO - Een invasie van marmerkreeften levert de rijstvelden op en de wateren rond het Afrikaanse eiland Madagaskar veel problemen op. De kleine bruine diertjes vreten alles wat zich voor hun scharen ophoudt.
Dat meldde de universiteit van hoofdstad Antananarivo donderdag.
De oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige kreeften doken voor het eerst in 2006 in Madagaskar op toen iemand ze aanbood op de lokale markt.
Vermoedelijk waren de dieren illegaal het land in gesmokkeld. Inmiddels is het beestje in acht van de 22 regio's op het eiland een ware plaag geworden.
Professor Noromalala Raminosoa vreest voor het voortbestaan van de kreeften die van nature op Madagaskar voorkomen. ''Onze zeven endemische kreeftensoorten worden door deze ingevoerde soortgenoten bedreigd. De kreeften worden een nationaal gevaar als er niets tegen wordt gedaan.''
De universiteit heeft een dramatische daling van het aantal zoetwatervissen op het eiland waargenomen. Tevens plunderen de marmerkreeften regelmatig rijstvelden. ''De kreeften vreten eigenlijk alles wat biologisch is'', vat Raminosoa samen.
Een nationale campagne moet verandering brengen. Bewoners en vissers proberen zoveel mogelijk marmerkreeften te vangen en te verbranden.
Daarnaast worden dode kreeften aangeboden op de markt, waar ze volgens lokale media een gewild alternatief zijn voor kip en vis. Ook controleert de overheid voertuigen om zeker te weten dat inwoners de kreeften niet meenemen landinwaarts.
(Bron)

Geen opmerkingen: