zondag, augustus 15, 2010

'Duizenden Berlijners rijden zonder geldig rijbewijs'

BERLIJN - Mogelijk duizenden Berlijners lopen het risico hun rijbewijs kwijt te raken. Zij hebben het document te danken aan een corrupte rij-instructeur of -examinator. Dat heeft de krant Berliner Morgenpost zondag gemeld.
Het stadsbestuur heeft een speciaal bureau in het leven geroepen om de geldigheid van de rijbewijzen te onderzoeken. Sinds 1 januari 2007 heeft dat 3655 documenten onder handen genomen, omdat er mogelijk sprake was van fraude bij de verstrekking ervan.
Meer dan 2200 mensen met een rijbevoegdheid bleken niet over de theoretische kennis en praktijkervaring te beschikken om veilig achter het stuur plaats te kunnen nemen. Bij slechts 40 procent was er niets aan de hand.
948 mensen hebben na het onderzoek hun rijbewijs vrijwillig afgestaan. Aan 1156 mensen is de rijbevoegdheid ontnomen en 145 hadden hun rijbewijs al door een verkeersovertreding moeten afstaan, terwijl het onderzoek naar de geldigheid van het document nog liep.
In de Duitse hoofdstad gaan er veel verhalen rond over het gemak waarmee men aan een rijbewijs kan komen.
Dat is vooral interessant voor degenen die zich de dure rijopleiding willen besparen of wier Duits voor het rijexamen te slecht is.
Rij-instructeurs en -examinatoren die een oogje toeknijpen, zouden soms 2000 euro of meer krijgen. In slechts enkele gevallen zou het de justitie zijn gelukt de fraudeurs te ontmaskeren.
(Bron)

Geen opmerkingen: