zaterdag, augustus 21, 2010

Den Haag mag nepeieren tegen meeuwen inzetten

DEN HAAG - De gemeente Den Haag mag nepeieren blijven inzetten tegen meeuwen die overlast veroorzaken. Het ministerie van LNV heeft bezwaren hiertegen van de Vogel- en Dierenbescherming ongegrond verklaard, zo liet de gemeente vrijdag weten.
De dierenorganisaties vonden dat de gemeente Den Haag niet aannemelijk kon maken dat de overlast van meeuwen niet op een andere manier kon worden bestreden. Maar het ministerie vindt dat onzin.
De gemeente begon in april met een proef door eieren in nesten op plaatsen waar de zeevogels voor overlast zorgen te vervangen voor nepeieren om zo de meeuwenpopulatie tegen te gaan.
Volgens de gemeente hebben de meeuwen hier geen last van. In Leiden heeft een soortgelijk project al goede resultaten opgeleverd.
Meeuwen zorgen in de Hofstad voor de meeste overlast van april tot en met juli. In deze periode nestelen en broeden de vogels en krijgen zij jongen.
Vuilniszakken worden dan opengereten, er is geluidsoverlast en straten, woningen en auto's worden onder gepoept.
De gemeente Den Haag heeft de proef overigens begin augustus al afgesloten. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend, stelt een zegsvrouw. De pilot wordt de komende maanden grondig geƫvalueerd. Daarna besluit de gemeente pas of de Haagse meeuwen volgend jaar weer worden bestreden met nepeieren.
(Bron)

Geen opmerkingen: