zaterdag, augustus 21, 2010

'Oudste dierenfossielen ter wereld gevonden'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers beweren dat ze de oudste dierenfossielen ter wereld hebben ontdekt.
De vondst van de wetenschappers van de Universiteit van Princeton bestaat uit enkele fossielen ter grootte van een menselijke hand, die waarschijnlijk de overblijfselen van sponsdieren bevatten.
De onderzoekers troffen de gesteentes aan in het Australische nationaal park Flinders Ranges en schatten dat de dierlijke resten ongeveer 650 to 640 miljoen jaar oud zijn. Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.
Als de datering van de nieuw ontdekte fossielen klopt, zijn ze ruim 90 miljoen jaar ouder dan de dierlijke fossielresten die tot nu toe bekend stonden als ‘de oudste’.
Sponsdieren worden al lange tijd gezien als de meest primitieve nog levende dieren op aarde. Genetische studies suggereren dat de organismen meer dan 540 miljoen jaar geleden ontstonden. De gefossiliseerde resten uit Australië zijn mogelijk het eerste fysieke bewijs van die theorie.
De Amerikaanse wetenschappers hebben de sponsdieren geïdentificeerd door kleine laagjes van de fossielen af te schaven, waarmee een 3D-afbeelding kon worden gecreërd.
Volgens hoofdonderzoeker Adam Maloof bewijst het patroon van asymmetrische vormen en wijde kanalen aan de binnenkant van de fossielen dat het gaat om gefossiliseerde fragmenten van sponsdieren en bacteriën.
“We denken echt dat we de oudste dierlijke fossielen hebben gevonden in de geschiedenis van de aarde”, verklaart Maloof in het Britse tijdschrift New Scientist.
Voorlopig houden andere wetenschappers een slag om de arm. Zo denkt de Britse deskundige Martin Brasier van de Universiteit van Oxford dat de fossielen ook wel eens resten van eencellige organismen zouden kunnen bevatten, in plaats van overblijfselen van sponsdieren.
(Bron)

Geen opmerkingen: