'Kwetsbaarheid van diersoort bij kernramp te voorspellen'
AMSTERDAM - Het is mogelijk om aan de hand van het DNA van diersoorten te voorspellen hoe kwetsbaar ze zijn in het geval van een kernramp. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt in Tsjernobyl.
Veranderingen in het DNA die van generatie op generatie plaatsvinden zijn een goede graadmeter van de gevoeligheid van een diersoort voor radioactieve straling. Diersoorten die beschadigd DNA hebben dat nauwelijks wordt gerepareerd en dus veel aan verandering onderhevig is, zijn het meest kwetsbaar bij kernrampen.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van South Carolin in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Evolutionairy Biology.
“Deze informatie over het DNA van dieren is ruimschoots beschikbaar”, verklaart hoofdonderzoeker Tim Mousseau op BBC News. “Je kunt de DNA-sequentie van bijna elke soort opvragen en de veranderingen onderzoeken die over een bepaald tijdsbestek hebben plaatsgevonden.”
De veranderingen in het DNA van alle soorten worden bepaald door de natuurlijke balans tussen mutaties en het vermogen van de soort om beschadigd DNA te repareren.
Vooral felgekleurde vogels en vogels die over lange afstanden migreren zijn volgens de wetenschappers kwetsbaar bij een kernramp. “De mogelijke verklaring daarvoor is dat deze dieren minder efficiënte mechanismes hebben om DNA te repareren”, aldus Mousseau.
De onderzoekers kwamen tot hun ontdekking door het DNA te onderzoeken van enkele diersoorten die ze uitgebreid hadden bestudeerd in Tsjernobyl, een gebied in Oekraïne waar in 1986 een grote kernramp plaatsvond.
Mogelijk valt aan de hand van de veranderingen in het DNA van een soort ook te voorspellen hoe kwetsbaar de dieren zijn voor uitsterving.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten