vrijdag, augustus 20, 2010

Roemenië houdt vast aan antisemitische munt

BOEKAREST - De Roemeense Centrale Bank gaat door met het uitgeven van een munt die volgens het Holocaustmuseum in Washington en het Elie Wiesel Instituut in Roemenië antisemitisch is. Dat heeft de bankinstelling donderdag bekendgemaakt.
Om het 125-jarig jubileum van de Roemeens-Orthodoxe kerk te vieren heeft de bank vijf zilveren munten geslagen met daarop de afbeeldingen van vijf patriarchen sinds 1925.
Op de eerste van de vijf staat een afbeelding van Miron Cristea, die de kerk tussen 1925 en 1939 leidde en van 1938 tot 1939 premier van Roemenië was.
In die hoedanigheid nam hij een wet aan, waardoor 225.000 joden hun Roemeens staatsburgerschap afgenomen werd, oftewel 37 procent van de toenmalige joodse gemeenschap in Roemenië.
Roemenië was in de Tweede Wereldoorlog lange tijd een bondgenoot van nazi-Duitsland. Tussen de 280.000 en 380.000 Joden werden vermoord door de toenmalige autoriteiten in het Balkanland.
De Cristea-munt is uitgegeven vanwege diens activiteiten als kerkelijk leider en moet los worden gezien van zijn periode als premier, zo stelde de Roemeense Centrale Bank donderdag.
(Bron)

De munt zelf is natuurlijk niet antisemitisch, maar het is wel een lompe actie om zo iemand op een munt te zetten.

Geen opmerkingen: