vrijdag, maart 25, 2005

Dodental Marburgvirus stijgt in Angola

LUANDA - Het dodental door de uitbraak van het levensgevaarlijke Marburgvirus is in Angola opgelopen tot 113. Dat hebben gezondheidsfunctionarissen in het Afrikaanse land vrijdag bekendgemaakt. In de noordelijke provincie Uíge vielen de afgelopen maanden 111 doden, in de hoofdstad Luanda twee.
Een van de slachtoffers is een Italiaanse arts, die donderdagavond aan het virus is overleden. Het Marburgvirus is verwant aan het bekendere en zeer gevreesde Ebolavirus. Het dook in 1967 op in Europese laboratoria, onder meer in het Duitse Marburg. Verscheidene wetenschappers werden ziek nadat zij in contact waren gekomen met geïnfecteerde apen uit Uganda. Tegenwoordig komt het virus alleen nog in Afrika voor.
Voor zover bekend was de jongste uitbraak in 1998 in de Democratische Republiek Congo, dat grenst aan Angola. De getroffenen, voornamelijk kinderen, kampen met hevig braken, bloed in de ontlasting en hoge koorts.
Deze symptomen zijn ook kenmerkend voor een besmetting met het Ebolavirus. Ebola is vernoemd naar de gelijknamige rivier in de binnenlanden van Congo, waar het in 1976 voor het eerst werd ontdekt. Dat virus stak vijf jaar geleden voor het laatst de kop op in Uganda, waar het honderden mensenlevens eiste.
(Bron)

Geen opmerkingen: