zaterdag, maart 26, 2005

Pinpasfraude via geldautomaat uitgebannen

UTRECHT - Het plaatsen van speciale beschermingskapjes op geldautomaten heeft de pinpasfraude via de 'flappentapper' tot een minimum teruggebracht. De laatste maanden zijn geen nieuwe meldingen binnengekomen van bij geldautomaten gekopieerde pasjes, waarmee illegaal bedragen zijn opgenomen.
Dat heeft Interpay, dat in Nederland het elektronische betalingsverkeer regelt, zaterdag verklaard. Bij de betalingsverwerker komen alle meldingen van pinpasfraude binnen.
Interpay turfde jaarlijks honderden meldingen van zogenoemd skimmen. Daarbij plaatsten criminelen op geldautomaten kleine camera's en speciale leesapparatuur waarmee ze pinpascodes kopiƫren. Met die codes deden ze spookopnames.
Interpay, banken en geldautomatenleveranciers besloten daarop de geldautomaten uit te rusten met beschermkapjes op de pasgleuf en het gedeelte waarin klanten hun code moeten intoetsen. "Eind vorig jaar is die aanpassing afgerond. Sindsdien zijn er geen meldingen meer binnengekomen van fraude via geldautomaten", legt een woordvoerder uit.
Hij benadrukt dat de geboekte winst niet betekent dat pinpasmisbruik is uitgeroeid. "Andere vormen van fraude zijn er nog wel degelijk." Het gaat daarbij onder andere om ordinaire diefstal, het meekijken naar pincodes bij betaling bij een kassa of frauderende winkelmedewerkers.
Ook komt nog voor dat criminelen zich voordoen als postbode en aanbellen bij vooral alleenstaande ouderen. Het slachtoffer wordt gevraagd met zijn pas portokosten te betalen via het mobiele pinapparaat dat de 'postbode' bij zich heeft. In werkelijkheid ontfutselt het apparaat de pascode, waarna de spookopnames beginnen. "Wat de mensen moeten weten is dat TPG helemaal geen postbodes uitrust met een mobiel pinapparaat."
(Bron)

Geen opmerkingen: