donderdag, maart 24, 2005

UWV stuit op fraude met sofinummers

AMSTERDAM - Het UWV heeft tijdens een landelijke actie dertien werknemers aangehouden wegens fraude met identiteitsbewijzen. Dat heeft de uitvoerder van de WW en de WAO donderdag gezegd. Naast de aanhoudingen stuitte het UWV ook op vervalste identiteitsbewijzen van 25 ex-werknemers.
De aangehouden "werknemers moeten allen voor de rechter verschijnen en riskeren een gevangenisstraf van een aantal maanden. Er zijn vier valse identiteitsbewijzen in beslag genomen", aldus de uitkeringsinstantie.
Tijdens de opsporingsactie onderzocht het UWV 67 dienstverbanden. "UWV had het vermoeden dat de werknemers bij het aangaan van deze dienstverbanden gebruikgemaakt hebben van valse of vervalste sofinummerbrieven."
De actie is de eerste van zes landelijke acties die het UWV dit jaar houdt. "In 2004 zijn vier opsporingsacties gehouden, waarbij in totaal negenhonderd dienstverbanden zijn nagetrokken. Daarbij zijn 56 aanhoudingen verricht. Van de onderzochte identiteitsdocumenten bleek bijna de helft vals, vervalst of gestolen te zijn," aldus het UWV.
De uitkeringsinstantie stuit veelal op malafide uitzendbureaus die illegalen aan het werk zetten in onder meer de schoonmaakbranche. Daarbij gebruiken ze van valse of gestolen sofi-nummers en identiteitspapieren.
(Bron)

Geen opmerkingen: