zaterdag, maart 26, 2005

Veel meer vrouwen dan mannen gedood door tsunami

BANDA ATJEH - De tsunami's die op 26 december de landen rond de Indische Oceaan troffen na een zeebeving, hebben tot wel vier keer zo veel vrouwen als mannen gedood. Dat staat in een zaterdag gepubliceerd rapport van de internationale hulporganisatie Oxfam, waar Novib de Nederlandse tak van is.
In de Indonesische provincie Atjeh onderzocht Oxfam acht getroffen dorpen. Het opvallendste geval was Kuala Cangkoy, waar tegenover elke man vier vrouwen waren omgekomen door het natuurgeweld. Ook in India en Sri Lanka was het aantal vrouwelijke slachtoffers een veelvoud van het aantal omgekomen mannen.
Volgens het rapport konden vrouwen zichzelf wellicht moeilijker redden doordat ze zich om de kinderen moesten bekommeren tijdens de ramp en minder goed konden zwemmen en klimmen dan mannen.
In de meeste opvangkampen voor overlevenden van de tsunami's zijn mannen en vrouwen niet gescheiden. Zij slapen in dezelfde tenten en gebruiken dezelfde wc's. "We horen nu al over verkrachtingen en gedwongen vroege huwelijken", zei beleidsdirecteur Beckey Buell van Oxfam. De organisatie dringt dan ook aan op bescherming van de vrouwen in de getroffen gebieden.
De hulporganisatie vreest ook de gevolgen van de scheve verhouding tussen de seksen in de komende jaren. De overlevende vrouwen worden mogelijk onder druk gezet om meer kinderen te krijgen met minder tijd ertussen, om de verliezen van de gemeenschap zo snel mogelijk aan te vullen.
(Bron)

Geen opmerkingen: