vrijdag, maart 25, 2005

'Rood toerisme' ideologisch én economisch interessant voor China

Breng een bezoek aan de westelijke bergstad Yan'an, waar de communistische guerrillatroepen begin jaren '40 in grotten leefden. Of ga eens naar Xibaipo, het stadje ten zuidwesten van Beijing waar de communistische leiders aan de vooravond van hun overwinning in 1949 bijeenkwamen. Met het uitroepen van 2005 tot Jaar van het Rode Toerisme hoopt de Chinese overheid twee vliegen in een klap te slaan: de economische ontwikkeling van het Chinese platteland en de ideologische ontwikkeling van de Chinezen.
De Nationale Toerisme Administratie heeft een lijst uitgegeven met dertig verschillende 'rode toeristische routes' en honderd 'klassieke rode toeristische plekken', meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua. "Ten eerste is het een gids voor het publiek om grote historische figuren en hun bijdragen te gedenken", zei een niet bij naam genoemde ambtenaar tegen het persbureau. "Ten tweede zal het de economisch achterblijvende voormalige revolutionaire bases helpen zich te ontwikkelen."
Veel van de plaatsen waar tijdens de communistische revolutie in China historie is geschreven, liggen op het arme platteland in het westen, waar de Chinese economische groei van de afgelopen twintig jaar volledig aan voorbij is gegaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: