vrijdag, maart 25, 2005

Regering Blair zwijgt over herkomst terreurinformatie

De Britse parlementscommissie voor buitenlandse zaken heeft premier Tony Blair vrijdag op de vingers getikt, omdat zijn regering weigert te zeggen of ze gebruik maakt van informatie die is verkregen door marteling.
In haar rapport stelt de commissie dat het "verrassend en verontrustend" is dat de regering al twee keer heeft nagelaten te antwoorden op de specifieke vraag of Groot-Brittanniƫ informatie ontvangt en/of gebruikt die in een ander land is verkregen door marteling. Het ministerie van buitenlandse zaken verklaarde nooit te martelen of anderen aan te zetten tot marteling.
De commissie meent dat er overtuigende argumenten zijn om informatie over op handen zijnde terreuraanvallen die is verkregen door marteling te gebruiken, maar verzet zich tegen een beleid dat structureel gebruik maakt van zulke informatie.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International concludeerde dat de indruk ontstaat dat de regering "schrikbarend" onverschillig is wat betreft het gebruiken van "met bloed besmeurde" informatie. Ook Amnesty riep de regering op duidelijkheid te verschaffen over haar positie.
(Bron)

Geen opmerkingen: