dinsdag, maart 22, 2005

Donner tegen betaalde afmelding loterij

DEN HAAG - De Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij handelen in strijd met de afspraken door kosten te berekenen voor het telefonisch intrekken van een extra afschrijving voor de trekking van 25 mei. Dat zei minister Donner van Justitie dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.
Hij zal de gokbedrijven op de kwestie aanspreken. De loterijen schrijven boven op het gewone lot 5,25 euro af van de rekening van de deelnemers. De helft van dit bedrag gaat naar het jubileumcadeau voor koningin Beatrix. Wie de extra afschrijving wil terugdraaien, maar daarvoor voor 15 eurocent per minuut een telefoonnummer (0909-0011) bellen.
"De kosten voor het opbellen heb ik niet toegestaan", zei Donner in antwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Van As (LPF). Hij wil dat mensen alsnog de mogelijkheid krijgen gratis door te geven dat ze de toeslag terug willen. De minister zei geen reden te zien om de vergunning voor de loterij van 25 mei in te trekken. Hij wees erop dat hij de loterijen onder voorwaarden toestemming had gegeven voor de constructie waarbij mensen automatisch meedoen tenzij ze aangeven dit niet te willen.
Een daarvan was ook dat de loterijen de deelnemers tijdig zouden inlichten over de exra afdracht. Dat is volgens Donner gebeurd. Het college van toezicht op de kansspelen had de minister eind vorig jaar in een advies aangegeven dat de nu gebruikte constructie op grote weerstand stuit bij de consumentenorganisaties. Donner erkende dat hij dat advies niet heeft overgenomen.
Maar hij benadrukte ook dat de constructie, die onder de contracten met de loterijen valt, vaker voorkomt. Volgens Donner kan de regeling aan de orde komen bij de herziening van de Wet op de kansspelen, waaraan wordt gewerkt, of bij vergunningen voor toekomstige loterijen.
Ongeveer 4,1 miljoen deelnemers aan de Postcodeloterij, BankGiroloterij of Sponsorloterij dragen 5,25 euro extra af voor het jubileumcadeau. Er is een aanzienlijk aantal mensen dat nog meer betaalt als ze geen bezwaar maken, bijvoorbeeld als ze meedoen aan twee of meer loterijen of als ze meer loten kopen.
(Bron)

Geen opmerkingen: