vrijdag, maart 25, 2005

Extra toezicht langs spoor loont

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail zet dit jaar vijftig toezichthouders extra in langs het spoor om het vandalisme te verminderen. Het gaat om boventallige treinconducteurs, meldde vrijdag een woordvoerder van ProRail.
Een proef in de drie zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg heeft uitgewezen dat een pakket maatregelen, waaronder toezichthouders maar ook hogere hekken en voorlichting op scholen, loont. Het aantal storingen door vandalisme die tot vertragingen leiden, is daar gedaald met 23 procent. Landelijk zijn er 14 procent minder problemen.
Het spoor heeft veel last van vandalen. Jaarlijks meldt ProRail 1800 gevallen, liet minister Peijs (Verkeer) donderdag nog weten in een brief over de aanpak van stenengooiers.
ProRail zet verder ook camera's in bij overwegen, en laat aannemers bouwmateriaal beter opruimen. De toezichthouders moeten lastpakken weghouden van het spoor, en mogen sinds kort ook bekeuringen (vanaf 45 euro) uitdelen. De officier van justitie kan bij herhaling zwaarder straffen. "Dat werkt", aldus de woordvoerder van ProRail.
(Bron)

Geen opmerkingen: