zaterdag, maart 26, 2005

'Hulpdiensten nog niet goed voorbereid op ramp'

HILVERSUM - Bij een grote ramp in Nederland zullen onnodig slachtoffers vallen omdat brandweer, ambulancediensten en politie nog altijd niet in staat zijn adequaat op te treden. Dat zei Inspecteur Rampenbestrijding P. van Zanten zaterdag in een interview met RTL Nieuws.
De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid heeft zeven brandweerregio's doorgelicht en niet een ervan is in staat een ramp goed te bestrijden. De dienst gaat er van uit dat het in de andere achttien regio's niet beter is gesteld met de kwaliteit van de rampenbestrijding.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) noemt de situatie "zorgelijk". Hij komt aan het eind van dit jaar met basisrichtlijnen waar de rampenbestrijding minimaal aan moet voldoen. "Er moet nog een stevige slag geslagen worden", aldus Remkes.
Uit onderzoek blijkt dat meldkamers niet op hun taak zijn berekend en dat hulpdiensten langs elkaar heen werken. Ze hebben volgens Van Zanten weinig weinig geleerd van de vuurwerkramp in Enschede en de Nieuwjaarsbrand in Volendam. "De aanbevelingen die de commissies-Oosting en Alders hebben gedaan, zijn onvoldoende overgenomen. Daardoor zullen dezelfde fouten opnieuw worden gemaakt", aldus de inspecteur.
(Bron)

Geen opmerkingen: