donderdag, maart 24, 2005

Slechts een op drie Nederlanders vertrouwt regering

DEN HAAG - Nederlanders blijken weinig geloof te hebben in de regering. Vorige zomer had 32 procent van de bevolking vertrouwen in de regering. "Het vertrouwen is gering in verhouding tot andere instanties zoals de media, grote ondernemingen en vakbonden". Dat concludeert het kabinet uit een belevingsonderzoek onder de bevolking dat donderdag is gepubliceerd.
Volgens het kabinet geldt het lage vertrouwen overigens ook voor de overheid in het algemeen. Zo heeft 38 procent van de Nederlanders vertrouwen in de gemeenten. De Europese Unie scoort 33 procent.
Uit de zogeheten Belevingsmonitor blijkt verder dat de regering het meeste aandacht moet schenken aan de bestrijding van de criminaliteit. Binnen de criminaliteitsbestrijding moet de middelen vooral gericht zijn op risicojongeren en veelplegers, wil de bevolking.
Het kabinet pakt veelplegers sinds 1 oktober strenger aan. Zij kunnen maximaal twee jaar in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) worden geplaatst. In 2007 moet Nederland duizend ISD-plaatsen tellen.
Met het periodieke belevingsonderzoek wil de regering peilen hoe de bevolking het overheidsbeleid beleeft. Nederlanders blijken harder optreden van de overheid te wensen op het gebied van onderwijs, verkeer, vreemdelingenbeleid en de controle op sociale voorzieningen.
Het inkomen, de eigen gezondheid, de opvoeding en opleidingskosten van kinderen en het milieu zien burgers als hun eigen verantwoordelijkheid, blijkt uit het onderzoek.
"Maar voor maatschappelijke problemen voelt men een beperkte verantwoordelijkheid. De bereidheid om een salarisverhoging in te leveren, langere werkweken te maken of later met pensioen te gaan om de economie te stimuleren of de sociale voorzieningen veilig te stellen, is beperkt", schrijft het kabinet.
(Bron)

Geen opmerkingen: