donderdag, maart 24, 2005

Politie tolereert schelden niet meer

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam wil het schelden tegen agenten officieel aan banden leggen. Plaatsvervangend korpschef Wijbenga pleit voor een lijst met scheldwoorden die niet door de beugel kunnen. Aan de hand daarvan zou justitie de dader moeten vervolgen.
Het idee voor zo'n lijst staat nog in de kinderschoenen, liet een woordvoerder donderdag weten. De politie moet nog met het Openbaar Ministerie in gesprek om de plannen nader uit te werken. De lijst zou beter in kaart moeten brengen wat de gevolgen zullen zijn als iemand een agent de huid volscheldt.
Indien van tevoren duidelijk is dat justitie vervolgt als iemand een politieman uitmaakt voor klootzak, leidt dat wellicht sneller tot een proces-verbaal, aldus de zegsman.
De politie voert al langere tijd strijd tegen belediging van agenten. Onlangs oordeelde de rechter dat een Amsterdamse agente een schadevergoeding moest krijgen omdat zij was uitgescholden door een arrestant.
Volgens de woordvoerder is de lijst vergelijkbaar met maatregelen die nu gelden voor spreekkoren. "Op het moment dat in een stadion bepaalde teksten worden geroepen, wordt de wedstrijd gestaakt."
(Bron)

Geen opmerkingen: