donderdag, maart 24, 2005

Rotterdam stuurt 20.000 allochtone moeders op taalles

ROTTERDAM - Rotterdamse allochtone moeders die het Nederlands gebrekkig beheersen, moeten vanaf volgend jaar verplicht een taalcursus volgen. Het gaat om 20.000 vrouwen die van de gemeente een aanbod voor een cursus krijgen om binnen vijf jaar de taal te beheersen. Maken ze de opleiding niet af, draaien ze op voor de kosten van ongeveer 6000 euro. Dit heeft wethouder L. Geluk van onderwijs en integratie donderdag bekendgemaakt.
Volgens Geluk gaat het niet alleen om het leren van Nederlands, maar trekt Rotterdam de inburgering veel breder. Opvoedingsondersteuning, ouderparticipatie op scholen, oriƫntatie op de maatschappij en de voorbereiding op scholing en werk vallen er ook onder. De kosten van het ambitieuze project bedragen 160 miljoen euro.
Rotterdam hoopt op een extra financiƫle bijdrage van het Rijk van 10 miljoen euro per jaar om de aanpak te bekostigen. Dit bedrag komt boven op de 17 miljoen euro die Rotterdam al jaarlijks krijgt voor inburgering en educatie. Volgens Geluk wil verantwoordelijk minister Verdonkeremanen daarop bezuinigen, maar met een gerichte lobby in Den Haag zal Rotterdam het belang van de aanpak onderstrepen. "We lopen met dit project voorop, want we voeren het nieuwe inburgeringsstelsel van Verdonk versneld uit", aldus de wethouder.
Rotterdam heeft de meeste van de 20.000 vrouwen die Nederlands moeten gaan leren en moeten gaan inburgeren, in beeld. De moeders worden benaderd via de consultatiebureaus, via vrouwenorganisaties of buurtmoeders. Allochtone vrouwen die nauwelijks buiten komen, krijgen bezoek thuis.
Het stedelijk inburgeringsloket zal het taalniveau van de moeders gaan beoordelen om ze een cursus te bieden die op dat niveau is afgestemd. Volgens Geluk verzorgt de gemeente de cursus niet zelf, maar doen de regionale opleidingscentra Albeda en Zadkine dat. De deelnemers moeten vooraf een contract tekenen om de cursus af te maken. De eigen bijdrage is 270 euro.
"We verwachten dat de moeders massaal gebruik gaan maken van het aanbod. Het is een aanbod dat ze niet kunnen weigeren", zei Geluk. Het project 'Meer dan taal alleen' sluit aan bij het nationaal actieplan van de commissie PaVEM om alle 240.000 zogenoemde vrouwelijke oudkomers in 2010 Nederlands te laten spreken.
(Bron)

Geen opmerkingen: