zaterdag, maart 26, 2005

Veel Duitsers willen Berlijnse Muur terug

BERLIJN - Bijna een kwart van alle West-Duitsers en 12 procent van de Oost-Duitsers willen de Berlijnse Muur terug, vijftien jaar na de val van de Muur. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit van Berlijn en het onderzoeksbureau Forsa onder 2000 Duitsers. Zij moesten antwoord geven op de vraag: Zou het beter zijn als de Muur tussen Oost en West nog bestond?.
De Berlijnse Muur was het symbool van de Koude oorlog. De Muur viel op 9 november 1989 en daarmee kwam de weg vrij voor de hereniging van het communistische oosten (de DDR) en het kapitalistische westen van Duitsland op 3 oktober 1990. Ondanks het feit dat vele tientallen miljarden euro's in het oostelijke deel zijn gepompt, heeft de oude DDR nog steeds te maken met een hoge werkloosheid en een dalende bevolking.
Uit de peiling blijkt verder dat 47 procent van de Oost-Duitsers het eens is met de verklaring dat het Westen "het oosten heeft verworven als een kolonie". Daar staat tegenover dat 58 procent van de ondervraagde Westerlingen instemt met de verklaring dat de "Oosterlingen zwelgen in zelfmedelijden".
(Bron)

Geen opmerkingen: