dinsdag, juli 19, 2005

AIVD onderzoekt moord op Nederlander in Irak

DEN HAAG - De AIVD onderzoekt een claim van terroristen die op internet beweren dat ze in Irak een Nederlander hebben vermoord. Dat heeft een woordvoerder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst dinsdag laten weten.
Volgens de AIVD-zegsman is het nog onduidelijk of de bewering serieus moet worden genomen. De Nederlandse autoriteiten kwamen in actie nadat de Amerikaanse antiterreurorganisatie SITE melding had gemaakt van de claim. Die staat op een website die lijkt te worden gebruikt door volgelingen van terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi.
Al-Zarqawi's beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze aanslagen in Irak sinds de val van het regime van Saddam Hussein.
De al-Rudd Brigades plaatsten op 16 juli een bericht op internet waarin staat dat ze een Nederlander van Iraakse afkomst gevangen hadden genomen en vermoord. Volgens de verklaring werkte de man voor de Nederlandse geheime dienst en heeft hij "zijn ziel en zijn geloof verkocht aan de bezetters".
Bij de man zouden documenten in de Nederlandse taal zijn gevonden. De teksten zijn vertaald naar het Arabisch, waarna "Allah's bevel op hem is uitgevoerd", aldus de opstellers van het bericht. De afzenders van de boodschap eisen dat de "buitenlanders en kruisvaarders" uit Europa binnen twee weken vertrekken uit de stad Arbil in het noorden van Irak. Als dat niet gebeurt, zou de moedjahedien "toeslaan bij alle buitenlanders en huursoldaten".
De terroristen bedreigen met name Nederland, Denemarken en Noorwegen. Over de achtergrond van de mogelijk vermoorde Nederlander is weinig bekend. De informatie op de terroristenwebsite is nog niet door andere bronnen bevestigd.
De lezing van de terroristen is niet helemaal onwaarschijnlijk. In maart 2003 bleek dat de Amerikaanse ambassade in Den Haag bezig was met het werven van in Nederland wonende Irakezen die als tolk of gids kunnen werken voor de Amerikaanse troepen in Irak. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer bevestigde dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Het ministerie van Defensie heeft op het moment 15 mensen in Irak. Zij verblijven in Bagdad, waar ze Iraaks militairen en veiligheidsfunctionarissen trainen. Daarnaast zijn er naar schatting van het ministerie van Buitenlandse Zaken enkele tientallen Nederlandse burgers in Irak. Het gaat dan om medewerkers van bedrijven en om hulpverleners.
(Bron)

Geen opmerkingen: