donderdag, juli 21, 2005

Nederlander verliest been door landmijn in Kroatië

ZAGREB - Een Nederlandse toerist is in Kroatië zwaargewond geraakt door een landmijn. Artsen hebben het linkerbeen van de 27-jarige man moeten amputeren om zijn leven te redden. Dat heeft de politie in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek donderdag gemeld.
De Nederlander is per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de havenstad Split. Zijn identiteit is niet vrijgegeven. Hij was op het moment van het ongeval aan het wandelen in een bergachtige regio op het eiland Vis, aan de zuidkust van Kroatië.
Vanwege de strategische ligging ten opzichte van Italië, was Vis bijna vijftig jaar militair gebied, en verboden terrein voor buitenlanders. Stevige vestingwerken en mijnenvelden moesten pottenkijkers weghouden van het eiland in de Adriatische Zee.
Het Kroatisch Verkeersbureau laat weten dat de mijn niet afkomstig kan zijn uit de oorlog in voormalig Joegoslavië. De risicogebieden zijn bekend, dit gebied valt daar niet onder, liet een woordvoerster weten. "Waarschijnlijk is het explosief afkomstig uit de Eerste of de Tweede Wereldoorlog."
Na het uiteenvallen van Joegoslavië begin jaren '90 werd Vis opengesteld voor het publiek. Tegenwoordig is het een van de populairste vakantiebestemmingen in Kroatië. De plaatselijke autoriteiten zeggen niet te hebben geweten dat op de plaats van het ongeval nog mijnen lagen.
Volgens het landelijke centrum dat zich bezighoudt met het opruimen van landmijnen liggen nog naar schatting 700.000 mijnen en andere explosieven verspreid over Kroatië, een erfenis uit de onafhankelijkheidsoorlog. Sinds die werd beëindigd zijn in het Balkanland ruim honderd mensen omgekomen door explosies.
(Bron)

Geen opmerkingen: