dinsdag, juli 19, 2005

Gezondheid vijftigplussers verslechterd

ROTTERDAM - Vijftigplussers lopen een hoger risico hart- en vaatziekten te krijgen dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien is het aantal mensen met een combinatie van een te hoog bloedsuikergehalte, te veel cholesterol in het bloed, hoge bloeddruk en overgewicht sterk toegenomen ten opzichte van een aantal jaren geleden.
Dat is dinsdag gebleken uit een tussentijdse analyse van de onderzoeksresultaten van 'Morgengezondweerop.nl'. Dat is een landelijk onderzoek van academische ziekenhuizen in samenwerking met Harvard Medical School en de Stichting Risicoanalyse Hart- en Vaatziekten, gedaan onder 8000 mensen.
"Ongeveer 90 procent van de oorzaken van hart- en vaatziekten is bekend. Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de ontbrekende 10 procent veroorzakers", liet een woordvoerder weten.
De vijftigplussers roken wel minder dan zes jaar geleden en ze hebben minder last van een hoge bloeddruk. Maar ruim twee op de drie mannen en één op de drie vrouwen kampt met snel ophopend buikvet. Ruim 12 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen heeft last van ernstig overgewicht. Bovendien heeft meer dan een derde van de vijftigplussers te maken met een verhoogd cholesterolgehalte. En dat leidt tot hart- en vaatziekten en diabetes, laat de woordvoerder weten.
Een op de vier mannen heeft bovendien een tekort aan het beschermende HDL cholesterol. Het aantal vrouwen met een tekort aan HDL is zeer sterk gestegen, zo blijkt. Het ging van 4 procent naar ruim een kwart. Verder is een achtste van de onderzochte personen op weg om suikerziekte te ontwikkelen, of heeft dit reeds.
Prof. dr. J.J.P. Kastelein van de Stichting Risicoanalyse Hart- en Vaatziekten stelt dat mensen zelf maatregelen kunnen nemen tegen overgewicht door meer te bewegen en beter op hun voeding te letten. Maar hij benadrukt ook dat het ministerie van VWS en de Gezondheidsraad zich moeten beraden op extra maatregelen. "Wanneer hier niets aan wordt gedaan, voorspel ik voor de toekomst een enorme hart- en vaatziektenepidemie."
(Bron)

Geen opmerkingen: