zaterdag, juli 23, 2005

Tientallen doden door aanslagen badplaats Egypte

SHARM EL-SHEIKH - Een serie autobomaanslagen heeft het paradijselijke vakantie-oord Sharm el-Sheikh in Egypte zaterdag veranderd in een bloedbad. Zeker 83 mensen zijn om het leven gekomen. Zeker tweehonderd mensen raakten gewond, van wie velen er ernstig aan toe zijn. Veel doden zijn onherkenbaar verminkt.
Zeker 28 buitenlanders raakten gewond, onder wie dertien Italianen en drie Spanjaarden. Onder de doden en gewonden zouden zich ook Nederlandse vakantievierders bevinden. Hoeveel Nederlanders slachtoffer zijn geworden, is nog niet bekend. In Sharm el-Sheikh, in het zuiden van de woestijn de Sinaï, bevinden zich honderden Nederlandse vakantiegangers en andere westerse toeristen.
Volgens de politie explodeerden zaterdagochtend, rond een uur plaatselijke tijd, zeker drie bommen vlak na elkaar. Het zwaarst getroffen is het Ghazala Gardens Hotel in de wijk Naama Bay, waar de meeste luxe hotels staan. Een bomauto reed het terrein van het hotel op en explodeerde vlak voor het door agenten bewaakte gebouw.
"De hele voorgevel van dit hotel ligt eruit, en de achterkant ook.", vertelt Wendy van der Waals, die een duikschool in Sharm el-Sheikh heeft. Ze reed om 7.00 langs het Ghazala Gardens Hotel.
Van der Waals: "Er is heel veel rookontwikkeling, maar ik zie geen brand. Op straat zijn voornamelijk politie en leger. Voor het ziekenhuis staat een cordon van het leger. Overal zijn mensen druk bezig." Het vliegveld in de badplaats is volgens Van der Waals nog wel in gebruik.
Door de aanslagen ontstond er paniek en chaos. Ooggetuigen zeiden dat overal lijken en gewonden lagen. Boven de stad hingen grote rookwolken. De explosies waren op grote afstand te horen.
Wereldleiders veroordelen aanslagen Egypte Regeringsleiders en staatshoofden over de hele wereld hebben de aanslagen in Egypte scherp veroordeeld. Veel landen betuigden de Egyptenaren en de slachtoffers en hun families hun deelneming en schaarden zich opnieuw achter de internationale strijd tegen terrorisme.
De Europese Commissie toonde zich bij monde van voorzitter Barroso geschokt. Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben president Mubarak en de regering een telegram gestuurd. VN-topman Kofi Annan reageerde 'bezorgd en boos'. Rusland sprak van een 'criminele daad'.
Iran liet weten dat het gebruik van terrorisme 'altijd verkeerd' is. Spanje, dat vorig voorjaar te maken kreeg met de bloedige aanslagen in Madrid, betuigde zijn deelneming. Israël, waarmee Egypte sinds 1979 een vredesverdrag heeft, had het over 'onmenselijke terreurdaden'. De Franse president Chirac toonde zich meer dan ooit vastberaden om de terreur aan te pakken.
De Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken zei dat 'onze gedachten bij de families en onschuldige slachtoffers uit zoveel landen zijn'. Ze noemde Egypte 'een vriend en bondgenoot'.
(Bron)

Geen opmerkingen: