woensdag, juli 20, 2005

'Onaanvaardbare problemen voor allochtone artsen'

AMSTERDAM - De problemen die allochtone artsen tijdens hun vervolgopleiding ervaren zijn uit menselijk oogpunt "onaanvaardbaar". Dat stellen onderzoekers van de opleiding tot verpleeghuisarts van het VU medisch centrum Amsterdam in het vakblad Medisch Contact dat vrijdag verschijnt.
Volgens de onderzoekers haken allochtone artsen ook sneller af tijdens de opleiding. Vooral niet-westerse allochtonen ervaren problemen door cultuurverschillen, andere opvattingen over gezondheid of taal. Zij vinden dat opleidingen hier wat aan moeten doen en pleiten onder meer voor betere scholing van de mensen die deze artsen opleiden.
Nederland dreigt binnenkort een artsentekort te krijgen. "We hebben de artsen van buitenlandse komaf dus hard nodig", schrijven de onderzoekers. (Uit een ander verhaal blijkt dat de stroom van medici uit Oost-Europa is uitgebleven.).
Het gaat niet alleen om taalproblemen (bijvoorbeeld het niet kennen van uitdrukkingen) of de harde en directe manier waarop Nederlanders slecht nieuws vertellen aan patiënten. Het is voor velen ook ondenkbaar dat ouderen naar een verpleeghuis gaan en niet thuis door kinderen worden verzorgd.
Verder kunnen mensen uit bijvoorbeeld sterk hiërarchische samenlevingen, zoals Indonesië of uit dictatoriale landen moeite hebben met het leveren van kritiek. Wie komt uit een land waar mensen elkaar behoeden voor gezichtsverlies, zal niet snel doorvragen aan een collega uit angst dat deze dit als kritiek ervaart.
Daar komt nog bij dat artsen in opleiding die Nederland als vluchteling zijn binnengekomen ook psychische problemen kunnen hebben. Het zijn vaak doorzetters. Om in Nederland aan de slag te kunnen, moesten ze veel obstakels nemen: vergunningen, taal leren, inburgeren, artsdiploma laten erkennen. Maar volgens de onderzoekers zit er onder de oppervlakte angst, eenzaamheid, heimwee, somberheid, zorgen over achterblijvers, strijd tegen de bureaucratie en discriminatie.
(Bron)

Geen opmerkingen: