vrijdag, juli 22, 2005

Uitkeringstrekker in Drenthe 'heeft' 761 auto's

GRONINGEN - Een Drent met een bijstandsuitkering heeft 761 kentekens op zijn naam gehad. Dat is aan het licht gekomen bij een onderzoek naar bijstandsfraude, waarbij gegevens van twaalf gemeenten in Noord-Nederland zijn gekoppeld aan die van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Om te voorkomen dat mensen met een bijstand meer bezitten dan is toegestaan heeft de gemeente Groningen vorig jaar de zogeheten RDW-koppeling ontwikkeld. In samenwerking met het Regionaal Platform Interventieteams wordt dit systeem nu ook in andere gemeenten in Nederland ingevoerd.
In Groningen bleek in november na een pilot dat sommige bijstandsklanten één of meer dure auto's op hun naam hadden staan. Vervolgens zijn zeventig gemeenten in Noord-Nederland op dit systeem geattendeerd. Daarvan deden 51 aan de koppeling mee.
Een woordvoerder van de dienst Sociale Zaken en Werk in Groningen zegt dat twaalf gemeenten hun onderzoek inmiddels hebben afgerond. Dertig uitkeringen zijn gestopt en twintig zijn gedeeltelijk stopgezet. In 308 gevallen werd een boete opgelegd of nader onderzoek ingesteld.
Recordhouder bleek de bijstandscliënt uit Drenthe. Volgens de woordvoerder gaat het hier om een zogenoemde katvanger. Dit zijn mensen, die tegen betaling de auto van een ander op hun naam laten zetten. Dat zij daardoor ook opdraaien voor de boetes, eventuele overtredingen en wegenbelasting, nemen zij voor lief.
Het succes in Noord-Nederland heeft tot meer RDW-koppelingen in Nederland geleid. "In heel Nederland zijn gemeenten met deze koppeling bezig. Wij weten nu al dat de Drentse katvanger binnenkort recordhouder af is. In Limburg loopt een bijstandscliënt rond met meer dan duizend kentekens op zijn naam. Maar die gegevens zijn nog niet helemaal afgerond", aldus de woordvoerder.
(Bron)

Geen opmerkingen: