woensdag, juli 20, 2005

Wapenbezit wordt moeilijker

DEN HAAG - De regels voor wapenbezit worden vanaf augustus volgend jaar strenger. Alle personen die een wapenvergunning willen hebben, moeten voortaan lid zijn van een schietsportvereniging die is aangesloten bij Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA).
Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Circulaire Wapens en Munitie van het ministerie van Justitie. Om te voorkomen dat criminelen via een schietvereniging leren omgaan met een vuurwapen, moeten voortaan ook aspirant-leden een KNSA-licentie hebben. Mensen met een strafblad worden automatisch geweigerd, en mogen dan ook geen wapen in huis hebben. Verder moeten de verenigingen een registratie bijhouden van de introducés.
De KNSA controleert de schietverenigingen aan de hand van vooraf vastgestelde criteria en geeft licenties uit aan de leden van de bij haar aangesloten schietverenigingen. Een schietvereniging die niet kan of wil voldoen aan deze criteria kan het lidmaatschap worden geweigerd dan wel worden geroyeerd. Dit kan tot gevolg hebben dat de wapenvergunningen van de leden van die vereniging worden ingetrokken.
Daarnaast wordt iedere schietvereniging verplicht om een registratie bij te houden van alle introducés die de vereniging bezoeken, waarbij de identiteit moet worden gecontroleerd en geregistreerd. Tevens zal de vereniging moeten registeren hoeveel munitie is verkocht aan haar leden en zal zij toe moeten zien op het innemen van niet gebruikte munitie van personen die niet in het bezit zijn van een wapenvergunning.
Een andere maatregel die het ministerie heeft genomen, is dat iedere bezitter van een wapen dit thuis moet opbergen in een wapenkluis. Nu mogen zij nog zelf bepalen waar het wordt opgeborgen. Voorwaarde is wel dat de plaats niet toegankelijk is voor anderen. Mensen die hun vuurwapen willen behouden, moeten minimaal achttien keer per jaar een schietbeurt afleggen. Nu is dat nog twaalf keer per jaar.
Het ministerie heeft ook besloten de regels voor de wapenverzamelaars aan te scherpen. Alleen als zij lid zijn van een door justitie erkende vereniging van verzamelaars, mogen zij wapen in huis hebben. Nieuwe verzamelaars krijgen in het eerste jaar een mentor.
De wetgeving was al in de maak, maar incidenten in 2003 en 2004 waarbij mensen met een wapenvergunning moorden hebben gepleegd, hebben de zaak versneld, zegt de KNSA. Zo schoot in 2004 een lid van een schietclub drie mensen dood in een supermarkt in Tiel. Ook de angst voor terrorisme heeft meegespeeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: