vrijdag, juli 22, 2005

Rugzakcontroles in New York na aanslagen Londen

NEW YORK - De politie in New York gaat met ingang van vrijdag rugzakken van reizigers in het openbaar vervoer willekeurig doorzoeken. Burgemeester Michael Bloomberg van de Amerikaanse stad kondigde de maatregel donderdag aan naar aanleiding van de aanslagen van die dag in Londen.
The New York Times meldde dat het de eerste keer is dat in New York op zo'n grote schaal controles worden gehouden in het forensentransport.
"We houden willekeurige doorzoekingen van tassen en rugzakken bij de toegang tot openbaar vervoer", citeerde de krant politiecommissaris Raymond Kelly van de stad. Hij voegde eraan toe dat de politie daarbij haar best zal doen om geen raciaal of etnisch onderscheid te maken.
De aankondiging heeft tot onrust geleid over het grondwettelijke recht op privacy van de New Yorkers. Christopher Dunn van de New York Civil Liberties Union zei tegen de krant dat de politie iedereen van wie ze vermoedt dat die explosieven mee de metro in wil nemen, grondig moet controleren.
"Maar willekeurige politiecontroles van mensen die nergens van worden verdacht, zijn in strijd met onze fundamenteelste grondwettelijke waarden. Dit is een heel verontrustende aankondiging", aldus de jurist.
Bloomberg en Kelly zeiden allebei dat de controles vooral worden gehouden bij de ondergrondse, maar dat de politie zich het recht voorbehoudt ook de tassen van passagiers van bussen en veerboten te controleren.
"We leven in een wereld waarin zulke veiligheidsmaatregelen helaas nodig zijn", aldus de burgemeester.
Politiewoordvoerder Paul Browne zei tegen The New York Times dat de afgelopen drie jaar al herhaaldelijk over de willekeurige tassencontrole in het openbaar vervoer is gesproken. Tijdens een vergadering op het hoofdbureau besloten de politiefunctionarissen donderdag naar aanleiding van de aanslagen in Londen ermee te beginnen.
(Bron)

Geen opmerkingen: