donderdag, juli 21, 2005

'Verdonkeremanen discrimineert nog steeds met inburgering'

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (VVD, Integratie) discrimineert nog altijd met haar inburgeringsplannen, ondanks eerder aangekondigde aanpassingen in het wetsvoorstel. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk advies van de Raad van State. Het nieuws stond donderdag in de Volkskrant en is door welingevoerde bronnen bevestigd tegenover het ANP.
De inburgeringsplicht van Verdonkeremanen houdt in dat migranten een toets moeten maken en daarvoor moeten slagen, anders volgen (bestuurlijke) sancties. Op grond van Europees recht zijn burgers van EU-lidstaten uitgezonderd van de inburgeringsplicht. Desondanks kunnen Nederlanders volgens het wetsvoorstel van Verdonk wel verplicht worden tot deelname aan een inburgeringscursus. Daarmee worden ze achtergesteld bij inwoners van andere lidstaten en is er volgens de Raad van State sprake van discriminatie.
De inburgering kan nu mogelijk niet verplicht worden opgelegd aan enkele honderdduizenden zogenoemde oudkomers, allochtonen die al langer in Nederland verblijven. Volgens Justitie zouden naar schatting 700.000 allochtonen onder de inburgeringsplicht moeten vallen. Van hen is ongeveer de helft echter genaturaliseerd tot Nederlander, aan wie de plicht nu mogelijk niet kan worden opgelegd. Voor nieuwkomers heeft het negatieve advies geen gevolgen. Zij moeten sinds 1998 verplicht inburgeren en dat blijft zo.
Het is niet de eerste keer dat de inburgeringsplannen van Verdonkeremanen op juridische bezwaren stuiten. De minister moest haar plannen eind vorig jaar al aanpassen na een advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Daaruit bleek dat het oorspronkelijke plan juridisch niet kon. Ook na de aanpassing blijkt het plan nu nog niet in orde.
Verdonkeremanen en het kabinet vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk migranten die slecht Nederlands spreken, alsnog een inburgerexamen doen. De gedachte is dat zij dan meer gaan deelnemen aan de samenleving.
Het is nog onduidelijk of Verdonkeremanen het wetsvoorstel gaat aanpassen na het advies van de Raad van State. De bewindsvrouw kan het advies negeren, maar in dat geval dreigen juridische problemen. Een woordvoerster van de minister laat weten dat het vertrouwelijke advies is binnengekomen en dat het wordt bestudeerd. Volgens haar is het de bedoeling dat het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer gaat.
Een woordvoerder van de Raad van State wil geen commentaar geven, aangezien het gaat om een vertrouwelijk advies. "Als de minister het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt, wordt het advies openbaar".
Al eerder moest Verdonkeremanen de inburgeringstoets in het buitenland uitstellen. Zij wilde die deze zomer invoeren maar de wetenschappelijke toetsing is nog niet klaar. Migranten in spe moeten volgens de plannen al een eerste examen maken in het land van herkomst voordat ze naar Nederland afreizen.
(Bron)

Geen opmerkingen: