maandag, juli 18, 2005

Kamer wil plafond tegen woekerrente

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil paal en perk stellen aan de woekerrentes van sommige kredietverstrekkers. Op dit moment mogen zij maximaal 20,9 procent rente heffen over aankopen op krediet. Volgens het CDA en de PvdA moet dat percentage drastisch omlaag.
Met de maatregel willen de partijen voorkomen dat mensen in financiële problemen. Vooral klantenkaarten van grote winkelketens rekenen hoge rentes voor op de pof gekochte spullen.
"Ik wil dat er veel minder krediet verstrekt wordt. We moeten mensen tegen zichzelf beschermen", zei CDA-Kamerlid Koomen maandag. Het CDA wil dat de kredietverstrekkers maximaal 4 tot 5 procentpunt meer rente mogen rekenen dan de basisrente die de financiële markten hanteren. De PvdA wil een absoluut maximum stellen. De partij pleit voor 7 à 8 procent. Ook de SP wil strengere regels.
Door een lagere rente zullen mensen die weinig te besteden hebben, minder snel een lening krijgen, zegt Koomen. Kredietverstrekkers moeten dan namelijk strenger selecteren aan wie ze een lening verstrekken omdat ze de verliezen door wanbetalers niet langer kunnen compenseren door de hoge rente-inkomsten. Het Kamerlid wil het renteplafond in oktober regelen.
Vorige week luidden de gemeentelijke volkskredietbanken de noodklok over het groeiende aantal mensen dat onder schulden bezwijkt. In 2004 klopten 39.000 mensen aan bij een gemeentelijke kredietbank om een schuldenregeling te treffen. Dat was ruim 13 procent meer dan in 2003. Ook in de jaren daarvoor steeg hun aantal sterk.
(Bron)

Geen opmerkingen: