maandag, juli 18, 2005

'Veel doden door bosbranden Spanje'

MADRID/GUADALAJARA - De bosbranden in de Spaanse regio Castilla-La Mancha breiden zich maandag door de harde wind verder uit. Zondag kwamen zeker elf brandweerlieden om bij bosbranden rond de stad Guadalajara. Een persoon raakte zwaar gewond.
De autoriteiten zeiden maandag dat al tussen de 10.000 en 12.000 hectare bos is verbrand. Ze hebben volgens de website van de krant El Mundo de hulp ingeroepen van de strijdkrachten, die met blusvliegtuigen de bestrijders van het vuur moeten bijstaan.
De elf omgekomen brandweerlieden werden verrast door een plotselinge verandering van de windrichting. Zij werden ingesloten door de vlammen.
Drie dorpen met zo'n vijfhonderd inwoners en een vakantiekamp met circa 150 jongeren moesten worden geƫvacueerd. Er zijn tot veertig meter hoge vlammen gesignaleerd.
Twee brandweerwagens werden uitgebrand aangetroffen, zo meldden de Spaanse media.
Het midden en noorden van Spanje worden al dagen geteisterd door grote branden. De brandweer wordt bij de bluswerkzaamheden ernstig gehinderd door de harde wind. Het zwaarst getroffen gebied is bij Guadalajara, waar de brand werd veroorzaakt door mensen die een barbecue hielden. Maar ook elders in Spanje, met name bij Zamora, Zaragoza en Teruel woeden bosbranden.
Zondag zouden de autoriteiten een man hebben opgepakt die mogelijk een van de branden heeft aangestoken.
(Bron, met video)

Geen opmerkingen: