zaterdag, juli 23, 2005

PvdA wil kortere opzegtermijn abonnementen

DEN HAAG - De PvdA wil dat mensen gemakkelijker hun abonnement op bijvoorbeeld tijdschriften, boekenclubs of hun internetaansluiting kunnen opzeggen. De oppositiepartij wil dat mensen minimaal een maand van te voren van het abonnement af kunnen. Verder moeten bedrijven een waarschuwing sturen als deze opzegtermijn nadert.
PvdA-Kamerlid Crone heeft zaterdag gezegd dat hij dit in een initiatiefwet wil regelen. De minimale opzegtermijn van een maand moet zowel voor contracten van onbepaalde als bepaalde tijd gelden. In het laatste geval, bij bijvoorbeeld een kwartaal- of jaarabonnement, moeten mensen daarvoor wel een schadevergoeding betalen, vindt Crone.
Het Kamerlid wil dat abonnementen die voor een jaar of langer zijn aangegaan, alleen automatisch mogen worden verlengd als de abonnee schriftelijk of per e-mail op de mogelijkheid van opzegging is gewezen. Stilzwijgende verlenging van kwartaalabonnementen, zoals bij kranten, blijft daarmee wel mogelijk.
Volgens Crone worden mensen al op deze manier beschermd in landen als Belgiƫ, Frankrijk en Oostenrijk. Bijkomend voordeel is meer concurrentie omdat mensen op deze manier vaker zullen overstappen naar een andere aanbieder.
(Bron)

Geen opmerkingen: