dinsdag, juli 19, 2005

Taxichauffeurs boos over nieuwe standplaats bij CS

AMSTERDAM - Tot grote frustratie van Amsterdamse taxichauffeurs staat er vanaf dinsdag bij het Centraal Station een slagboom die een einde moet maken aan de chaos bij de standplaats. "Belachelijk", noemden de chauffeurs de vernieuwde plek, waar nu nog maar vijftien auto's terecht kunnen.
Dat daar tot maandag nog een lange file van taxi's stond waar passagiers vaak het slachtoffer waren van ronselpraktijken, leek hen niet te deren.
"Wij proberen gewoon ons werk te doen. Het is allemaal de schuld van de regering dat er zoveel taxi's rijden in Amsterdam, die heeft al die vergunningen afgegeven", beten ze wethouder Van der Horst (Verkeer) toe die de vernieuwde standplaats opende.
De wethouder maakte zich niet zo druk om de kritiek. Hij constateerde juist vol trots dat er nu al een enorme kwaliteitsverbetering zichtbaar is. Volgens hem was het de hoogste tijd dat de gemeente actie ondernam tegen de schaamteloze taferelen bij het Centraal Station.
De taxistandplaats verpestte volgens Van der Horst het welkomstplaatje van de stad. "Het is voor veel toeristen vaak een eerste kennismaking met Amsterdam of zelfs met Nederland. We kunnen ons een betere indruk voorstellen", meende de wethouder.
Volgens hem stond er vaak een persoon die de klanten onderling verdeelde. Passagiers konden bovendien regelmatig niet zelf een taxi kiezen en werden geweigerd voor korte ritjes. "Terwijl de hotels van toeristen vaak om de hoek liggen. Chauffeurs vertellen ze dat ze maar moeten gaan lopen. Dat kan niet de bedoeling zijn."
De wethouder is zich ervan bewust dat de problemen zich nu naar elders in de stad verplaatsen. Bij het Leidseplein is het ook al vaak een zooitje op de taxistandplaats. Hij verwacht echter dat per 1 januari volgend jaar het overschot aan chauffeurs in de hoofdstad flink de kop in wordt gedrukt omdat ze dan verplicht een diploma op zak moeten hebben. "Ik hoop dat door strengere controles het aantal taxichauffeurs met eenderde zal afnemen."
Sinds de liberalisering van de taximarkt is de concurrentie in Amsterdam moordend. De gemeente schat dat er in de stad 3000 tot 3500 taxi's rondrijden.
Of de nieuwe regels bij CS een lang leven zijn beschoren, moet nog blijken. Een van de taxichauffeurs waarschuwde al dat de toezichthouders, die de slagboom bedienen en bekeuringen uitdelen als de regels niet worden nageleefd, niet echt serieus worden genomen. "En die spoorboom staat er ook vast niet lang."
(Bron)

Geen opmerkingen: