Burgemeester Londen geeft Westen schuld van terrorisme
LONDEN - De Londense burgemeester Ken Livingstone vindt dat het Westen het moslimterrorisme deels zelf over zich heeft afgeroepen door zijn bemoeienis met het Midden-Oosten. Hij gaat daarbij zelfs terug tot de Eerste Wereldoorlog, meldden Britse media woensdag.
"Wij hebben deze mensen gecreëerd. We hebben ze gemaakt. We hebben ze gefinancierd", meent Livingstone. Hij verwees naar het beleid van de Verenigde Staten in de jaren tachtig waarbij moedjahedien-strijders in Afghanistan geld, wapens en trainingen kregen in hun strijd tegen de Russen. "Een van hen was Osama Bin Laden", aldus Livingstone. "Is er dan nooit aan gedacht dat ze zich op een zeker moment tegen ons zouden keren?".
Volgens Livingstone was het moslimterrorisme nooit opgekomen, als de westerse mogendheden na de Eerste Wereldoorlog de Arabische landen zelf hun gang hadden laten gaan. Maar door de grote oliebelangen in de regio hielpen landen als de VS en Groot-Brittannië allerlei corrupte regimes aan de macht. Dat heeft tot groot ongenoegen geleid bij moslims in en buiten het Midden-Oosten, aldus Livingstone.
Livingstone verwijt de VS en Groot-Brittannië een dubbele standaard. Zoals in het geval van Saddam Hussein, die eerst door VS werd gesteund in de strijd tegen Iran en aan de kant werd gezet toen Amerikaanse belangen in het geding waren. Ook de onvoorwaardelijk Amerikaanse steun aan Israël en het negeren van de Palestijnse belangen wekt volgens de burgervader veel wrok.
Overigens heeft Livingstone benadrukt dat hij geen enkele sympathie heeft voor terroristen, zoals de daders van de aanslagen in Londen.
De Britse premier Tony Blair overweegt een internationale conferentie te houden over islamitisch extremisme. Aan het beraad moeten landen deelnemen die bezorgd zijn over door de islam geïnspireerde terreur, zei de regeringsleider woensdag in het Lagerhuis.
Met het overleg wil Blair gezamenlijke actie ondernemen om "een dergelijke extremistische leer uit te roeien". Internationale actie is nodig omdat de oorzaken van aanslagen vaak niet in één land liggen, aldus Blair. Verder wees hij erop dat sinds 1993 al in 26 landen aanslagen zijn gepleegd waarmee al-Qaeda in verband is gebracht. Het terreurnetwerk zou ook de hand hebben gehad in de aanslagen in Londen.
Drie van de vier vermoedelijke daders in de Britse hoofdstad waren Britten van Pakistaanse origine. Alle drie reisden het afgelopen jaar naar Pakistan en bezochten vermoedelijk islamitische scholen waar radicale ideeën worden verspreid. Blair sprak de wens uit dat zulke scholen hard worden aangepakt.
Blair zei verder dat de Britse veiligheidsdiensten "al het mogelijke" hebben gedaan om de bevolking te beschermen tegen een terroristische aanval. Eerder waren er berichten dat de regering enkele weken voor de aanslagen op 7 juli het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag had verlaagd.
De Britse minister Clarke van Binnenlandse Zaken zei woensdag in het Lagerhuis dat de regering een lijst gaat opstellen met "onaanvaardbaar gedrag" dat terrorisme aanmoedigt. Buitenlanders die de regels overtreden worden onmiddellijk het land uitgezet.
Buitenlanders kunnen onder bepaalde voorwaarden worden uitgezet, maar de Britse regering wil na de aanslagen in Londen sneller en krachtiger kunnen optreden. "Onder de huidige omstandigheden heb ik besloten dat het juist is om deze bevoegdheden uit breiden om degenen aan te pakken die aanzetten tot terrorisme".
De lijst heeft onder meer betrekking op het beheren van de radicale websites en het schrijven en publiceren van opruiende teksten. De lijst past binnen de plannen voor een strengere antiterrorismewetgeving, waarover regering en oppositie onlangs overeenstemming hebben bereikt.
Clarke liet verder weten dat Groot-Brittannië bijna rond is met Jordanië over het terugsturen van Jordaniërs die niet langer gewenst zijn, zoals radicale moslimpredikers. Onder internationaal recht mag Groot-Brittannië niet zomaar mensen terugsturen naar een land als Jordanië, waar ze de kans lopen in de gevangenis te belanden en mishandeld of gemarteld te worden. De Jordaanse autoriteiten zouden garanties hebben gegeven dat dergelijke personen humaan worden behandeld. Met andere Arabische landen wordt aan vergelijkbare overeenkomsten gewerkt.
(Bron)
Het zijn geen 'moslimterroristen'. Het zijn terroristen die de islam misbruiken als 'rechtvaardiging' voor hun eigen agressie en waanzin.
Noemden we die gek in Oklahoma soms een christenterrorist?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten