maandag, juli 18, 2005

Taiwan lamgelegd door zware tyfoon

TAIPEI - Het openbare leven op Taiwan is maandag lamgelegd door een zeer zware tyfoon. Scholen, vliegvelden, regeringsgebouwen en beurzen zijn gesloten, treinverbindingen onderbroken. Honderden mensen zijn geƫvacueerd. Het noodweer heeft volgens lokale media ten minste vijf personen het leven gekost. Tachtig anderen raakten gewond.
De tropische storm is ingedeeld in categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson, de hoogste categorie, en heeft windsnelheden van 245 kilometer per uur. Het zorgde op Taiwan voor hevige rukwinden en zondvloedachtige regenval.
De Taiwanezen hadden de opdracht gekregen alle losse voorwerpen aan hun woningen vast te maken en de bergen en kustgebieden te mijden. Taiwan werd vier jaar geleden getroffen door de tyfoon Toraji, die tweehonderd slachtoffers maakte.
Ook de Chinese autoriteiten hebben mensen geƫvacueerd wegens de komst van tyfoon Haitang. Meer dan 660.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Volgens het persbureau Xinhua zijn vooral vissersplaatsen in de zuidoostelijke provincie Fujian ontruimd. Ook in de provincie Zhejiang hebben tienduizenden uit voorzorg een veilig heenkomen gezocht.
Meteorologen verwachten dat de tyfoon dinsdag het vasteland van China zal bereiken. Maandag werden delen van de zuidoostelijke kustregio's al gegeseld door noodweer en stormen. Uit satellietgegevens bleek maandagmiddag dat Haitang boven het eiland Taiwan fors in kracht is afgenomen. Het is volgens deskundigen niet uitgesloten dat China de volle kracht van een tyfoon bespaard zal blijven.
Ongeveer een jaar geleden sloeg tyfoon Rananim toe in zuidoostelijke China. Er vielen toen zeker 164 doden en nog eens ongeveer 1800 anderen raakten gewond. De schade liep in de miljarden en op veel plaatsen is de wederopbouw nog gaande.
Een tyfoon is hetzelfde als een orkaan. Orkanen komen voor op het oostelijk deel van de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan, terwijl tyfonen het westelijk deel van de Stille Oceaan kunnen teisteren.
(Bron, met video)

Geen opmerkingen: