dinsdag, juli 05, 2005

Archeologen vinden Romeinse ijzerovens in Deventer

DEVENTER - Archeologen hebben bij opgravingen in Deventer de restanten van zes ijzerovens uit de Laat-Romeinse tijd (omstreeks 300 na Christus) aangetroffen. De ijzerovens maken deel uit van een groot aantal archeologische vondsten bij voorbereidende werkzaamheden voor de verbreding van een belangrijke weg. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente Deventer dinsdag.
Voorafgaande aan de verbreding van de weg tussen het centrum van Deventer en de wijk Colmschate wordt een gebied van vierhonderd bij zes meter archeologisch onderzocht. Hierbij zijn vondsten gedaan die in tijd variƫren van het midden van de Bronstijd (1800 - 1050 voor Christus) tot en met de Tweede Wereldoorlog.
De vondst van de zes ijzerovens uit de Laat-Romeinse tijd bewijst dat de lokale bevolking de kennis bezat om uit moerasijzererts ruw ijzer te winnen. "Ze bouwden destijds kleine ronde ovens met lemen wanden, die werden gestookt met houtskool. Het zijn in feite de oudste aangetroffen hoogovens in Nederland", aldus de woordvoerder.
De Romeinse ovens hebben een doorsnede van 75 centimeter en zijn ongeveer anderhalve meter hoog. In de omgeving van de ovens zijn tientallen kilo's slakken, het afval van ijzerproductie, aangetroffen. Bij het onderzoek zijn veel fragmenten van smeltkroesjes aangetroffen. Hierin werden Romeinse producten zoals munten omgesmolten om onder meer sieraden in inheemse stijl te maken.
Tijdens de opgravingen vonden archeologen tevens drie voorraadkuilen voor graan en ander voedsel uit 1800-1050 voor Christus, een strook van een weg met tientallen karrensporen uit de periode 1200-1280 en een Duitse loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog.
(Bron)

Geen opmerkingen: