dinsdag, juli 05, 2005

Brand in ontruimd kraakpand in Amsterdam

AMSTERDAM - In het voormalige kraakpand Pakhuis Afrika aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam heeft dinsdag brand gewoed. De politie heeft in de omgeving een man aangehouden, liet een woordvoerder weten. De politie onderzoekt of hij iets te maken heeft met de brand. Het is nog onduidelijk of hij uit de krakersscene afkomstig is. De politie vermoedt dat er wel sprake is van brandstichting.
Brandweerlieden troffen drie brandjes aan in het gebouw en in het aangrenzende pakhuis De Zwijger. De brandweer had de vuurtjes snel onder controle en trof verder niemand aan in de panden.
De mobiele eenheid had het kraakpand ruim twee weken geleden ontruimd. Burgemeester Cohen besloot tot de ontruiming op advies van de brandweer, die constateerde dat de brandveiligheid tekortschoot. Bij de ontruiming boden krakers flink verzet en hadden ze het gebouw gebarricadeerd. De politie hield toen vijftien mensen aan.
De krakers, vooral veel kunstenaars, hadden lang actie gevoerd bij de gemeente om hun 'culturele vrijplaats' te behouden. Studenten en krakers hielden er elke maand feesten met muziek, toneel, poëzie en politiek. Begin juni verbood de gemeente een feest, omdat de politie niet naar binnen mocht om de brandveiligheid te controleren.
Verbolgen over de ontruiming hielden krakers en sympathisanten afgelopen zondag nog een protestactie op het Beursplein in Amsterdam. Kort na de ontruiming vond er een lawaaiprotest plaats bij het hoofdbureau van politie. Het pakhuis in het oostelijk havengebied werd twee jaar geleden gekraakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: