dinsdag, juli 05, 2005

Duizenden geëvacueerd wegens bosbranden Zuid-Frankrijk

FREJUS/DEN HAAG - Als gevolg van een hevige bos- en heidebrand in Zuid-Frankrijk zijn dinsdag duizenden mensen geëvacueerd, onder meer uit zes campings bij het Zuid-Franse Fréjus. Een woordvoerder van de Franse staatsbosbeheer repte van zeker 10.000 geëvacueerden, de brandweer sprak van ongeveer 5000 mensen, onder wie veel buitenlandse toeristen.
De ANWB kon dinsdagavond rond 19.45 uur geen nadere gegevens verstrekken over Nederlanders die mogelijk zijn geëvacueerd. De brand heeft al 800 hectare in de as gelegd. De autosnelweg A8 (Nice - Aix-en-Province) is in beide richtingen afgesloten.
Vierhonderd brandweerlieden proberen het vuur, aangewakkerd door de harde wind, onder controle te krijgen. Vorige week al ging ruim 4000 hectare in Zuid-Frankrijk en Corsica in rook op in een groot aantal branden. De meeste ervan zijn volgens de brandweer aangestoken.
De evacuaties van zes campings in de buurt van Fréjus betreffen enkele honderden, hoogstens duizend mensen. aldus woordvoerster van de gemeente Fréjus dinsdagavond. "De mensen zijn uitsluitend uit voorzorg geëvacueerd en ondergebracht in een gemeentelijk sportcentrum aan de haven, aan zee, aan de andere kant van de stad dan waar de branden woeden."
"We hebben daartoe besloten om de brandweer rustig zijn werk te kunnen laten doen. Het is heel goed mogelijk dat de kampeerders in de loop van dinsdagavond weer naar hun tent of caravan kunnen", zo liet ze ook weten.
Het aantal van zeker 10.000 geëvacueerden waarvan aanvankelijk sprake was, leek haar schromelijk overdreven, ook al zijn andere kampeerders mogelijk ondergebracht in buurgemeentes of gewoon vertrokken.
Het gaat wel om een hevige brand. Er zijn blusvliegtuigen ingezet. Er is sprake van woningen, die inmiddels zijn afgebrand, maar de autoriteiten konden dat tot dusver niet bevestigen. Wel zitten ongeveer 4000 huizen zonder stroom omdat een hoogspanningsleiding naar beneden is gekomen. Voorts 'likken' volgens een woordvoerder de vlammen aan een kazerne van mariniers bij Fréjus. De schade daar is vooralsnog beperkt.
(Bron)

Geen opmerkingen: