donderdag, juli 07, 2005

Gemeenten zeggen stichting Pantera de wacht aan

APELDOORN - De gemeenten Apeldoorn, Ede, Arnhem en Barneveld hebben in de jacht op de 'Veluwepoema' besloten geen gebruik meer te maken van de diensten van stiching Pantera. "Pantera blijft tot en met vrijdag in het gebied actief, daarna nemen onze eigen faunabeheerders en boswachters het over", aldus een woordvoerder van de gezamenlijke gemeenten donderdag.
De vier gemeenten kwamen woensdagavond bijeen om de situatie te bespreken en een lijn te trekken. Conclusie was dat de eigen mensen voldoende kennis en capaciteiten hebben om de speurtocht zonder externe ondersteuning voort te zetten.
"We hebben Pantera woensdagavond van het besluit op de hoogte gebracht en hen bedankt voor hun inzet", aldus de woordvoerder.
Volgens A. van der Valk van Pantera was dit volgens afspraak. "Als het beest zeven dagen aaneengesloten niet meer was gesignaleerd, zouden we ons terugtrekken. Dat is nu het geval." Voor de stichting houdt de zoektocht voorlopig op. "We hebben de gemeenten van alle informatie voorzien. Zij hebben nu hun eigen teams geïnstrueerd."
Van der Valk is tevreden, ondanks dat de poema niet is gevangen. "De winst is dat het dier niet afgeschoten mag worden, iets wat eerder wel het plan was."
De gemeenten hebben woensdag van het ministerie van LNV richtlijnen ontvangen, waarbinnen mag worden gejaagd. De boswachters en faunabeheerders krijgen toestemming om met valkooien te werken. Ook mogen ze het dier vellen met een verdovingsgeweer, mits de dosis verdovende stof door een dierenarts is bepaald.
(Bron)

Geen opmerkingen: