zaterdag, juli 09, 2005

Bommen in metro's gingen vrijwel tegelijk af

LONDEN - De drie bommen die donderdag ontploften in de Londense metro, gingen vrijwel tegelijkertijd af om 08.50 uur (plaatselijke tijd). Dat heeft politiechef Brian Paddick zaterdag gezegd tijdens een persconferentie.
Tot dusver gingen de Britse autoriteiten er van uit dat tussen de eerste en de laatste explosie 26 minuten zaten. De ontploffing in een dubbeldeks stadsbus had ongeveer een uur na de eerste explosie plaats.
Volgens de Paddick, de nummer drie van Scotland Yard, kan dat betekenen dat de bommen door middel van een tijdklok tot ontploffing zijn gebracht. De politie sluit echter niet uit dat de explosieven met de hand zijn bediend. "We houden alle opties open", zei Paddick.
Volgens Paddick zijn voor de aanslagen krachtige explosieven gebruikt. Hij zei dat het waarschijnlijk dan ook gaat om professionele bommen en niet om zelfgemaakte of geïmproviseerde explosieven.
De berging van de slachtoffers uit de hete en stoffige metrotunnels is een "grote uitdaging", zei Andy Trotter van de verkeerspolitie. Het werk verloopt langzaam, ook omdat forensische teams meekijken om te zorgen dat geen enkele aanwijzing verloren gaat.
De politie weet niet hoeveel lichamen zich nog in de tunnels en in de rijtuigen bevinden. Ook konden de autoriteiten niet zeggen hoeveel slachtoffers inmiddels zijn geïdentificeerd.
(Bron)

Vriendje had nog een lugubere theorie. Stel dat er vier pakjes (de bommen dus) in de metro zijn gedumpt (de daders kunnen ze achtergelaten hebben als passgier, of misschien wel als remisemedewerker). En stel dat iemand dacht: hé, een tas (of wat dan ook), hebben!

Geen opmerkingen: