woensdag, juli 06, 2005

Tonnen olie in Waal na ongeval tankschip

HAAFTEN - Een binnenvaarttanker geladen met stookolie is woensdagochtend vroeg tegen een krib in de Waal bij Haaften gevaren. Door het gat in de romp dat daardoor ontstond, is stookolie in het water gelekt, mogelijk 30 tot 35 ton. Dat heeft een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag meegedeeld.
De 62-jarige schipper en zijn bemanning zijn door de politie gehoord. "Uit de blaastesten blijkt dat er geen alcohol in het spel was en ook met de vaartijden was niets mis", aldus de woordvoerder van het KLPD.
Uit de verklaring van de schipper blijkt dat hij door een tegemoetkomend schip te veel naar links moest uitwijken en hierdoor tegen de krib botste. "Het gaat waarschijnlijk om een stuurfout", verklaarde de woordvoerder van het KLPD. "De scheepvaartinspectie zal de stuurinrichting nog onderzoeken, maar we gaan ervan uit dat daaraan niets mankeert." De schipper is niet aangehouden, maar er is proces verbaal opgemaakt.
Het schip, afkomstig uit Duisburg, was met 2094 ton stookolie op weg naar Antwerpen. Direct na de ontdekking van het lek keerde de schipper zijn vaartuig. Hij meerde af aan een speciale steiger voor gevaarlijke stoffen in de calamiteitenhaven van het Gelderse Haaften. Rond het schip werden olieschermen aangebracht, zodat olie niet verder de Waal in zou lekken. Vanaf 09.30 uur was Rijkswaterstaat bezig om de olie binnen de schermen op te zuigen naar tankauto's en tankschepen.
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat werd het lekken rond 14.00 uur gestopt. "Nu gaat het er om de gelekte olie uit het water te halen. Dat lukt waarschijnlijk niet meer voor het einde van de week." Rijkswaterstaat vermoedt dat, als het weer mee zit, alle olie begin volgende week is opgeruimd.
De politie te water heeft de plaats van het ongeluk onderzocht. "Vooralsnog lijkt de schade aan het milieu redelijk beperkt", aldus de woordvoerder. Er is geen hinder voor het scheepvaartverkeer.
Het KLPD vloog woensdagmiddag met een helikopter over het schip om de vervuiling op de rivier in kaart brengen. Hoeveel olie er is gelekt, is volgens zowel de politie als Rijkswaterstaat nog niet te zeggen. Ze houden de schatting op ongeveer 30 tot 35 ton. "Maar het is een ruwe indicatie, het is erg lastig dit nauwkeurig in te schatten", aldus de politie. Het gat zit in een compartiment waarin 300 ton stookolie werd vervoerd.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven, ziet aanleiding om een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van het ongeval.
(Bron)

Geen opmerkingen: