woensdag, juli 06, 2005

Olieprijs naar nieuw record

NEW YORK - De prijs voor een vat ruwe olie heeft woensdagavond een nieuw record bereikt. Tijdens de termijnhandel in New York moest voor een vat ruwe olie in augustus 61,35 dollar worden betaald. Het vorige record dateert van 27 juni, toen het plafond op 60,95 dollar lag.
Twee tropische stormen in het Caribisch gebied en de Golf van Mexico veroorzaakten onrust onder handelaren. De tropische storm Cindy zorgde er voor dat in de zuidelijke staat Lousiana electriciteitscentrales en raffinaderijen uitvielen. Het voorraadniveau kwam daardoor al onder druk te staan.
Een volgende storm, Dennis, dreigt nog meer ongemak met zich mee te brengen. Dennis lijkt zich te ontwikkelen tot een orkaan, die behoorlijke schade kan toebrengen aan de olie- en gasvelden voor de zuidkust van de Verenigde Staten.
Handelaren kijken met spanning uit naar donderdag. Dan publiceert de Amerikaanse overheid haar wekelijkse schatting van beschikbare olievoorraden. Vallen die tegen, dan kan de olieprijs nog wel eens verder oplopen.
Verlichting kan komen van de OPEC (Organisatie van Olie-Exporterende Landen). Maar binnen het oliekartel strandde vorige week overleg over een verdere verhoging van het productieplafond van het kartel met 500.000 vaten per dag. Vooral Iran vindt dat zo'n verhoging nog even kan wachten.
Op 15 juni besloten de OPEC-ministers al het plafond met 500.000 vaten te verhogen tot 28 miljoen vaten per dag, maar dat had toen geen drukkend effect op de prijzen omdat de feitelijke productie al iets groter was. De OPEC hield toen al de mogelijkheid open van een verdere verhoging met 500.000 vaten.
De almaar groeiende spanning tussen vraag en aanbod zorgt dit jaar voor een gestage stijging van de olieprijs. Daarbij speelt mee dat de capaciteit van raffinaderijen vrijwel volledig is benut. Dat leidt tot een onevenredige groei van de vraag naar de duurdere lichte oliesoorten, omdat die bij raffinage naar verhouding meer producten zoals benzine opleveren. Los van deze oorzaken jagen volgens analisten speculanten de prijs op.
(Bron)

Geen opmerkingen: