zaterdag, juli 09, 2005

Nederlandse bus verongelukt in Zuid-Frankrijk

AGDE - Zeker twee mensen zijn zaterdagochtend om het leven gekomen bij een ongeluk met een touringcar op de A9 nabij de stad Agde, in Zuid-Frankrijk. Het gaat om 40-jarige Nederlander en een 12-jarig Belgisch kind. Zeker 66 anderen raakten gewond, aldus de Franse politie.
Van de gewonden zijn zeventien ernstig gewond. Zeker twaalf zijn er slecht aan toe, aldus de politie. Vrijwel alle passagiers zijn in shock.
De locale autoriteiten hebben een veldhospitaal langs de kant van de weg ingericht. De brandweer is met zeventig brandweerlieden ter plaatse. Ook zijn twee helikopters ingezet. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. De bus raakte rond vier uur van de weg en kantelde vervolgens.
De Nederlandse bus was op weg naar de Spaanse Costa Brava. Het gaat om een touringcar van het bedrijf Solmar Tours uit Maarheeze. Volgens een woordvoerster van alarmcentrale Mondial zaten er 69 personen in de bus onder wie twee chauffeurs en een hostess. De passagiers waren op weg naar de Spaanse plaatsen Calella en Malgrat de Mar. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Franse plaats Bessan.
De alarmcentrale Mondial Assistance stuurt zaterdagochtend een Nederlands medisch team naar Frankrijk om de slachtoffers bij te staan. Het team bestaat uit twee artsen, twee verpleegkundigen en twee hulpverleensters. Een ander team van de alarmcentrale is al op de plek van het ongeval aangekomen om een inventarisatie van de situatie te maken.
"We maken ons geen zorgen over de medische hulp die de gewonden in Frankrijk krijgen omdat die van prima niveau is, maar het is belangrijk dat mensen hun verhaal ook in hun eigen taal kwijt kunnen", aldus een woordvoerster van Mondial.
De weg is afgesloten voor verkeer. De A9 is de belangrijkste verkeersader van Frankrijk naar de Costa Brava in Spanje. Volgens de Franse autoriteiten is dit weekeinde een van de drukste van het jaar. Voor dit weekeinde geldt voor de verkeerswegen alarmfase rood, omdat veel mensen op vakantie gaan. Vooral Nederlanders en Belgen gaan dit weekeinde op pad.
De alarmcentrale Mondial Assistence heeft zaterdag een speciale telefoonlijn geopend voor familieleden en vrienden van reizigers die betrokken waren bij het ernstige busongeluk in Zuid-Frankrijk. Bezorgde achterblijvers kunnen bellen met 020-5618888 om informatie te krijgen over het ongeval.
(Bron)

Geen opmerkingen: