dinsdag, juli 12, 2005

OM eist levenslang tegen Mohammed B.

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Mohammed B.. Officier van justitie F. van Straelen acht bewezen dat B. op 2 november Theo van Gogh heeft vermoord, heeft geprobeerd omstanders en politieagenten dood te schieten en Tweede-Kamerlid Hirsi Ali heeft belemmerd haar werk te doen.
Alle misdrijven zijn volgens het OM gepleegd met terroristisch oogmerk. Het OM wil bovendien ook dat B. voor de rest van zijn leven het actief en passief kiesrecht kwijtraakt.
Een overtuigingsdader noemde Van Straelen de 27-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst. "Hij is en blijft levensgevaarlijk." Een man die verder zal gaan met zijn strijd, mocht hij ooit nog vrijkomen. Een man die duidelijk heeft gemaakt dat hij niet zal veranderen. "B. hoort niet thuis in deze maatschappij", aldus de aanklager.
"De verdachte streeft naar afschaffing van de democratie en preekt dat elke andersdenkende gedood mag worden; dat degene die zijn profeet beledigt, gedood mag worden." Van Straelen verwees nog naar de minachtende houding van B. die hij maandag toonde naar alle deelnemende procespartijen, met name naar de familie van Van Gogh.
Met de moord op Theo van Gogh heeft Nederland zijn onschuld verloren, stelde Van Straelen. Na 2 november 2004 is in Nederland het besef gekomen dat terrorisme een reële bedreiging is in de samenleving. "Dit maakt de moord op Theo van Gogh, de wijze waarop deze is gepleegd en alle andere misdrijven die de verdachte in verband hiermee heeft gepleegd, tot een uitzonderlijke ernstige daad."
Ook zei Van Straelen dat de verdachte met de moord op Van Gogh "diens stem uit de samenleving is gerukt. Dat was de bedoeling."
De officier gaf aan dat het OM weinig te weten is gekomen over de persoon van B. zelf. Zijn vader, broer en zussen hebben geweigerd met de politie over B. te praten. Volgens Van Straelen is duidelijk geworden dat de radicalisering van B. is ingezet na het overlijden van zijn moeder eind 2001. Ook de korte periode die de verdachte in de zomer van 2001 in de cel doorbracht wegens een mishandeling is belangrijk voor B. geweest.
Niet duidelijk is geworden hoe B. zich heeft kunnen ontwikkelen van een "gewone, ogenschijnlijk goed geïntegreerde jongen van Marokkaanse komaf tot de man die op 2 november vanuit een extreem gewelddadige godsdienstbeleving Theo van Gogh heeft vermoord".
De officier citeerde uit de afscheidsbrief die B. na de moord had achtergelaten voor zijn familie. Daarin wijst de verdachte hen op hun dwaling en spoort hij hen aan een zoektocht te beginnen naar de waarheid. Om hen daarbij te helpen, liet hij hen zijn "werkjes" na. Daarbij doelde B. op de zelfgeschreven en vertaalde teksten over de islam.
Mohammed B. nam dinsdag toch nog onverwacht het laatste woord. Nadat officier van justitie F. van Straelen een levenslange celstraf had geëist en ontzetting uit het actief en passief kiesrecht, nam B. het laatste woord. Alvorens in het Arabisch van wal te steken, zei hij: "Wauw. U heeft het mooi geschreven. En u gaat mij niet onderbreken."
In zijn laatste woord zei B. ook dat hij opnieuw zou moorden als hij daartoe de kans kreeg. "Als ik de mogelijkheid zou hebben om het nog een keer te doen, ik zou het precies hetzelfde doen", hield hij de rechtbank onomwonden voor.
Kort daarvoor zei hij, in zijn ietwat onsamenhangend betoog: "Mocht ik vrijkomen, dan zou ik precies hetzelfde doen. Precies hetzelfde."
B. sprak niet alleen de rechtbank en officier van justitie Van Straelen toe, maar hij richtte zich ook rechtstreeks tot de moeder van Theo van Gogh, Anneke van Gogh. B. gaf hij aan dat hij zich niet verplicht voelde iets tegen de rechtbank te zeggen. Hij erkent deze niet.
De enige ten aanzien van wie hij enige verplichting voelde, was Anneke van Gogh. "Ik voel uw pijn niet. Dat kan ik niet. Ik weet niet hoe het is om een kind te verliezen dat met zo veel pijn en tranen op de wereld is gebracht. Wat ik wel wil dat u weet is dat ik uit overtuiging heb gehandeld, niet omdat ik hem haat."
B. zei dat hij had begrepen dat de moeder van Theo van Gogh troost put uit het feit dat hij de maximale straf zal krijgen. Ook zei hij te beseffen dat zijn handelen "heel confronterend" is geweest, voor velen. Niettemin nam hij andermaal, zoals hij zijn advocaat bij eerdere gelegenheden had laten zeggen, de volle verantwoordelijkheid voor dat handelen. Hij zou het "laf" van zichzelf vinden als hij pogingen zou doen de maximale straf te ontlopen.
Als Theo van Gogh zijn vader of broer zou zijn geweest, zou hij hetzelfde hebben gedaan, zei B. Van Gogh zelf zei hij niet te kunnen verdenken van "enige hypocrisie". "Dat was hij niet, hypocriet. Ik denk dat hij uit overtuiging dingen zei. Dus dat hele verhaal dat ik me beledigd zou voelen als Marokkaan, of omdat hij me geitenneuker zou noemen, is niet waar."
B. benadrukte bij herhaling dat hij heeft gehandeld uit overtuiging, dat hij zich heeft laten leiden door de "wet die mij opdraagt om iedereen die Allah en de profeet beledigt, zijn kop eraf te hakken." Ook ten aanzien van de politiemensen die hij heeft beschoten, vlak vóór zijn arrestatie, nam hij geen blad voor de mond. "Ik denk dat zij het recht hebben om te weten dat ik niet schoot om jullie te ontzien, maar om te doden en gedood te worden."
Hoofschuddend zei hij tot de rechtbank: "U zult het nooit begrijpen, u kunt het niet begrijpen." Mohammed B. besloot: "Wellicht kan dit een klein beetje troost zijn voor mevrouw Van Gogh. Voor de rest kan het me niet schelen."
B. reageerde ogenschijnlijk onbewogen op de eis. Gekleed in dezelfde zwarte djellaba en Palestijnse sjaal als maandag, maakte hij aantekeningen toen Van Straelen de eis uitsprak. De rechtbank doet op 26 juli uitspraak.
(Bron)

Dat zal echt wel helpen ja, als je zoon is afgeslacht: de mededeling dat het feitelijk niet om hem ging, dat het niet persoonlijk was.
Is die jongen niet gierend psychotisch?

Geen opmerkingen: