'Zalm legt bom onder schuldhulpverlening'
DEN HAAG - Het ministerie van Financiën legt een bom onder de schuldhulpverlening in Nederland door te stellen dat deze onder de BTW-wetgeving valt. Dat zei voorzitter G. Jaarsma van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) maandag.
De NVVK heeft een brandbrief gestuurd naar diverse ministeries en aan alle leden van de Tweede Kamer. Volgens de vereniging ontstaan er grote financiële problemen bij hun leden als het ministerie van de bewindslieden Zalm (VVD) en Wijn (CDA) doorgaat op de onlangs ingeslagen weg. Voor een vijftal kredietbanken zou zelfs een faillissement dreigen.
De 38 aan de overheid gelieerde kredietbanken hielpen vorig jaar ongeveer 30.000 mensen die kampten met schulden. Particuliere kredietbanken hielpen 9000 andere schuldenaars.
De gemeentelijke kredietbanken hebben door de jaren heen allerlei verschillende afspraken gemaakt met de fiscus en met de gemeenten. Sommige dragen al lang BTW af, andere niet. Het gaat dan onder meer om de kredietbanken voor Noordoost- en Oost-Nederland. Daar dreigen naheffingen van respectievelijk 2 en 5 miljoen euro.
De kredietbanken vinden dat ze een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol spelen en dat de schuldhulpverlening vrijgesteld moet worden van BTW-heffing. Jaarsma stelt dat zijn vereniging "erg verontwaardigd" is over de beslissing van het ministerie van Financiën. "We hebben het probleem nota bene zelf aan de orde gesteld, anderhalf jaar geleden. Toen hebben we ook al aangegeven wat ons de beste oplossing leek. En dan komen ze nu na al die tijd zonder enig overleg met deze technische beslissing. Men weet op het ministerie niet wat men aanricht".
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten