CDA wil hoorzitting over kansen van jong gehandicapten
DEN HAAG - Regeringspartij CDA wil een parlementaire hoorzitting over de stijging van het aantal mensen dat vanaf jonge leeftijd gehandicapt is en afhankelijk blijft van een Wajong-uitkering. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA heeft maandag een verzoek hiertoe ingediend.
Van Hijum wil weten hoe het kan dat het aantal Wajongers blijft stijgen. Hij vraagt zich af of zij wel voldoende begeleiding en scholing krijgen om een goede kans op werk te maken. Werkgevers en vakbonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) oordeelden onlangs dat veel jonggehandicapten te vroeg worden afgeschreven.
Uitkeringsinstituut UWV wees eerder dit jaar al op een opvallende stijging van de Wajong-uitkeringen. Eind 2006 verstrekte het UWV 156.000 van dergelijke uitkeringen. Dat aantal loopt naar verwachting op tot circa 300.000 in 2040. De kosten voor de uitkeringen stijgen deze kabinetsperiode naar schatting van 1,8 miljard in 2006 naar 2 miljard euro in 2011.
Van Hijum verwacht dat het kabinet snel met een voorstel komt om Wajongers meer naar werk te begeleiden. "Maar de Kamer moet zich ook goed voorbereiden en alle betrokkenen horen, want het gaat om een ingewikkeld onderwerp waar we niet te lichtvaardig over moeten nadenken. Veel mensen in de Wajong zouden volgens WAO-regels volledig afgekeurd worden."
Zo wijst het CDA-Kamerlid nog op een conclusie van de SER, waarvan hij geschrokken is. Volgens de raad zou momenteel ongeveer 40 procent van de mensen met een Wajong-uitkering waarschijnlijk nooit in staat zijn om te participeren. Dan gaat het vaak om mensen die verblijven in een instelling en veel zorg nodig hebben.
De rest zou met maatwerk, door onder meer passend onderwijs en werk, beroepskeuzevoorlichting en stages aan te bieden, wel aan de slag kunnen.
(Bron)
'Passend onderwijs en werk'. Nou ja, laat ik het maar niet zeggen. Ik denk zomaar dat u wel weet wat ik denk wat dit betreft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten