maandag, december 22, 2003

Bisschop uit felle kritiek op detentie van moslims

LONDEN - De Anglicaanse Kerk heeft gisteren de detentie van moslims zonder vorm van proces bekritiseerd. Volgens aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury kan hierdoor de gematigde moslimgemeenschap van de westerse samenleving worden vervreemd. De primaat van de Anglicaanse Kerk maakte zijn opmerkingen als opmaat naar zijn kerstboodschap.
In Groot-Brittannië zijn veertien van terrorisme verdachte moslims zonder formele aanklacht gedetineerd in de Belmarsh-gevangenis in Londen, nu al bijgenaamd Guantánamo aan de Theems. Zij worden vastgehouden op grond van na 11 september 2001 ingevoerde noodwetgeving. In de Verenigde Staten zitten zeshonderd mensen gevangen in het echte Guantánamo Bay op Cuba, onder wie negen Britten.
Volgens Rowan Williams kunnen moslims door deze maatregelen de indruk krijgen dat zij het doelwit zijn van de oorlog tegen het terrorisme. Hij vindt dat de dialoog met de wereldwijde moslimgemeenschap een topprioriteit moet zijn. 'Als we gematigde moslims willen overreden tot tolerantie en pluralisme, dan zijn alle maatregelen die tegen hen zijn gericht problematisch', zei de aartsbisschop van Canterbury.
Hij veroordeelde ook buitengewoon fel het Franse voornemen om hoofddoekjes op de scholen te verbieden als 'hoogst provocerend' en 'destructief'.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett wees de kritiek van de aartsbisschop af. Hij zei dat het zijn plicht is mensen te beschermen tegen terroristen. 'De mannen worden niet vastgehouden omdat ze moslim zijn. Hun religie interesseert mij niets. Het gaat erom of ze terroristen zijn.'
Blunkett wees ook een vergelijking met het Amerikaanse Delta Kamp in Guantánamo Bay van de hand. 'De gevangenen in de Belmarsh hebben recht op juridische bijstand en kunnen beroep aantekenen.'
Overigens werden alle beroepen onlangs afgewezen.
(Bron)

Geen opmerkingen: