vrijdag, december 26, 2003

Ruim vierduizend doden door aardbeving Iran

De zware aardbeving vrijdagmorgen vroeg in het zuidoosten van Iran heeft aan meer dan 4000 mensen het leven gekost. Zeker 30.000 mensen raakten gewond. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie.
Nederland heeft aangeboden mensen deel te laten nemen in een VN-team dat onderzoekt hoe de slachtoffers van de aardbeving in Iran het best kunnen worden geholpen. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd. De regering zal verzoeken om hulp in overweging nemen.
Het team werkt in opdracht van een onderafdeling van OCHA, de VN-organisatie voor de coördinatie van humanitaire zaken. Het ministerie heeft eerder de Nederlanders "gelet op het verhoogde risico van terroristische en bestaande spanningen in de regio'' aangeraden extra waakzaamheid in Iran te betrachten en zich bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Teheran te laten registreren.
Meer dan 90 procent van de gewonden van de aardbeving in het zuidoosten van Iran die in het ziekenhuis in Kerman worden binnengebracht, verkeert in kritieke toestand. Dat zei Massoud Amini van de medische faculteit van de universiteit van Kerman tegen het persbureau IRNA.
Met name de stad Bam is zwaar getroffen. Het oude centrum van de plaats zou zijn verwoest. In de straten van het met de grond gelijkgemaakte historische centrum van Bam liggen tientallen lijken. Dat meldde een verslaggever van het Franse persbureau AFP.
Het historische stad gold als een van de parelen van 's lands cultureel erfgoed. Bam ligt circa 1000 kilometer zuidoostelijk van de hoofdstad Teheran. Reddingswerkers zijn al ter plaatse met speurhonden. De autoriteiten vragen om bloeddonaties. De eerste beving had plaats om 05.28 uur plaatselijke tijd. Daarna zijn nog verscheidene zware naschokken gevoeld.
In de provincie is een rouwperiode van drie dagen afgekondigd, aldus de tv. De plaatselijke autoriteiten roepen via radio en tv iedereen op bloed te doneren, maar ook met dekens, kleren en voedsel te komen. Op de tv zijn lange rijen bloeddonoren voor ziekenhuisdeuren te zien.
Het seismologisch observatorium in het Franse Strasbourg maakte melding van een beving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Iran wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Sinds 1991 hebben circa duizend aardschokken het leven gekost aan ongeveer 17.600 mensen. De beving van vrijdag is waarschijnlijk de zwaarste sinds 1998.
(Bron)

ANP en Teletekst melden inmiddels ruim 5000 doden.

Geen opmerkingen: