donderdag, december 25, 2003

Politie wil strengere wet schietverenigingen

DEN HAAG - De politie bepleit strengere regels voor schietverenigingen. Mensen kunnen nu als lid, aspirant-lid of introducé schieten met vuurwapens zonder te zijn gescreend. Dat zou anders moeten, vindt de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC).
Ook meent hij dat de regels voor schietverenigingen die betrekking hebben op de verkoop van munitie aan sportschutters, moeten worden aangescherpt. Deze aanbevelingen doet de RHC aan de minister van Justitie naar aanleiding van een controleactie onder schietverenigingen, die vorig jaar is uitgevoerd. Dat maakte een woordvoerder van de raad dinsdag bekend.
Nederland telt ongeveer zevenhonderd schietverenigingen. De politie voerde de controleactie uit bij 45 verenigingen waarvan zij al vermoedde dat er malafide praktijken plaatsvonden. Zij sloot twee clubs na de controle, omdat die niet voldeden aan de wettelijke criteria. Welke dat zijn, wil de woordvoerder niet zeggen.
De RHC wil dat iedereen die wil leren schieten bij een vereniging, wordt gescreend. Die bepaling zou moeten worden opgenomen in de Wet wapens en munitie.
Ook vindt de raad dat de verkoop van munitie via een verkoopregister moet plaatsvinden. Verder pleiten de hoofdcommissarissen voor meer bevoegdheden voor het doorzoeken van auto's en koffers van mensen die zich van en naar een schietvereniging begeven.
De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA ) is fel gekant tegen het plan van de RHC om gegevens van leden door de politie te laten controleren.
"De screening is in strijd met het recht op vereniging en vergadering", aldus voorzitter P. Hoogeveen in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem moeten schietverenigingen de mogelijkheden krijgen om die controle in eigen hand te houden.
(Bron)

Geen opmerkingen: