dinsdag, december 23, 2003

Verdonk stelt Kamer gerust over asielzoekers

DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft de Tweede Kamer dinsdag toegezegd dat voorlopig geen gezinnen van uitgeprocedeerde asielzoekers op straat worden gezet.
De Kamer neemt daar genoegen mee. De minister voert weliswaar niet letterlijk uit wat in een motie staat, die de Tweede Kamer vorige week aannam, maar in feite doet ze nu wel wat de Kamer wilde bereiken met de motie.
In de motie, ingediend door de regeringspartijen CDA en D66, vroeg de Kamer om gemeenten de vrijheid te geven “in bijzondere en klemmende gevallen de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers niet te beëindigen”, totdat nieuw terugkeer- en uitzettingsbeleid in januari met de Tweede Kamer besproken is.
Minister Verdonk noemde die motie ‘onuitvoerbaar’ en dat was reden voor de leden van de commissie Justie om dinsdag de kerstvakantie te onderbreken voor overleg met haar. Zij legde uit, dat het niet aan de gemeenten is om te besluiten of sprake is van een ‘bijzonder en klemmend geval’, maar aan de minister zelf.
Toen Verdonk toezegde ook gezinnen met kinderen hiertoe te zullen gaan rekenen, werd een conflict met de Kamer vermeden en ging iedereen in kerststemming uiteen.
(Bron)

Dus het kan niet, maar ze doet het toch?

Geen opmerkingen: