donderdag, december 25, 2003

Spanning rond landing Marslander

DARMSTADT - Technici van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben donderdagochtend tevergeefs gewacht op een signaal van de Marslander Beagle 2, die rond 04.00 uur op de rode planeet zou landen. Het is de eerste Europese solomissie naar Mars.
Een eerste poging van de Beagle om omstreeks 7.30 uur (Nederlandse tijd) contact te maken is mislukt, liet de Britse projectleider Colin Pillinger donderdagmorgen weten. Pillinger toonde zich enigszins teleurgesteld, maar zei “dat het niet het eind van de wereld is”. De Britse radiotelescoop Jodrell Bank kan mogelijk later op de dag (om 23.00 uur Nederlandse tijd) een signaal van de Marslander opvangen.
Moederschip Mars Express koppelde de Beagle 2 vrijdag 19 december met succes los, maar het laatste stuk van de reis van de lander is het meest riskante. Tot op heden is ongeveer tweederde van de missies naar Mars mislukt.
Donderdagochtend bleek wel dat de Mars Express zelf in een goede baan rond de planeet is gebracht, een essentieel onderdeel van de operatie. Dit maakte projectleider Michael McKay bekend.
In Nederland hield de Mars Society in de kerstnacht open huis in Rotterdam. “We hebben computers ingeplugd en volgen via een online verbinding wat er in Darmstadt gebeurt, maar tot nu toe is het een beetje magertjes”, aldus voorzitter Artemis Westenberg van de organisatie die zich inzet voor onderzoek naar de rode planeet.
De webcam die gericht staat op de vluchtleiding in Darmstadt geeft volgens haar maar af en toe beelden door. Bij Westenberg zaten 's nachts ongeveer tien belangstellenden. “Sommigen zijn hier al jaren mee bezig. Die willen het nieuws niet missen, ook al valt er nu nog niet al te veel te beleven.”
(Bron)

Geen opmerkingen: